Wulff se poslavlja od predsedniškega stolčka. Foto: EPA
Wulff se poslavlja od predsedniškega stolčka. Foto: EPA
Wulff je podal kratko izjavo pred novinarji v predsedniški palači. Foto: EPA
Christianu Wulffu je bilo v zadnjih tednih zelo vroče. Foto: Reuters
Vladajočo koalicijo Angele Merkel čakajo še težji časi. Foto: EPA
Odstopil nemški predsednik

To se je nakazovalo, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel odpovedala za danes napovedano pot v Rim, kjer naj bi se sešla z italijanskim predsednikom vlade Mariem Montijem in za napovedala izredno izjavo.
Z Montijem bi morala Merklova danes imeti sestanek glede krize evrskega območja , vendar je obisk po telefonu nepričakovano odpovedala in ga prestavila na še nedoločen drugi dan.
"Predsednik potrebuje zaupanje ljudstva"
Najmlajši predsednik v zgodovini Nemčije je v izjavi za javnost na dvorcu Bellevue sporočil, da se je za odstop odločil, da bo, kot je dejal, "hitro sprostil položaj za svojega naslednika". Ob odstopu je Wulff poudaril, da je z veseljem opravljal funkcijo zveznega predsednika. A Nemčija po njegovem mnenju potrebuje predsednika, ki uživa neokrnjeno zaupanje ljudstva in se je sposoben spopadati z ogromnimi notranjepolitičnimi in mednarodnimi izzivi.

Poudaril je še, da je funkcijo predsednika države vedno opravljal korektno in pošteno. Verjame tudi, da bo pravni postopek pokazal, da so vse obtožbe proti njemu neutemeljene.
Merklova "obžaluje"
Merklova, ki je izjavo za javnost podala le pol ure pozneje, je dejala, da odstop sprejema z "velikim spoštovanjem in globokim obžalovanjem" ter da se bodo s strankami vladajoče koalicije sestali z opozicijo in se skupaj dogovorili o kandidatu za novega predsednika.
Kanclerka je še izjavila, da razvoj dogodkov kaže tudi na moč nemške demokracije, da so vsi obravnavani enako, ne glede na njihov položaj v družbi.
Pozivi k odstopu Wulffa so bili v zadnjih dneh vse glasnejši, hannovrsko tožilstvo pa je v četrtek zahtevalo odvzem njegove imunitete zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil takrat, ko je bil ministrski predsednik Spodnje Saške.
Samodejni odvzem imunitete
Pozivi k odstopu Wulffa so se močno okrepili, ko so mediji odkrili, da je skušal predsednik preprečiti objavo članka o zasebnem posojilu, ki ga je pod ugodnimi pogoji dobil od žene nemškega podjetnika.
Na Wulffa so se v ponedeljek zgrnile nove obtožbe, da je pritiskal na najbolj brani nemški časopis Bild, naj neha pisati zgodbo o posojilu, in zagrozil, da bo v nasprotnem primeru ovadil novinarje.

Wulffov odstop pomeni samodejni preklic njegove imunitete pred sodnim postopkom in bo omogočil začetek preiskave proti njemu.
Wulff je že drugi nemški predsednik zaporedoma, ki predčasno zapušča položaj. Wulff je namreč leta 2010 nasledil Horsta Köhlerja, ki je bil nemški predsednik od leta 2004. Köhler je svoj odstop podal maja 2010 potem, ko so nemški politiki kritizirali Köhlerjeve izjavo, da je nemška vojska v Afganistanu tudi zaradi gospodarskih interesov.
Kako naprej?
Po Wulffovem odstopu se črno-rumeni vladajoči koaliciji kanclerke Angele Merkel napovedujejo težki časi. Podpora koaliciji v nemški zvezni volilni skupščini, ki voli zveznega predsednika, namreč stalno pada.
Wulffovo funkcijo bo v skladu z 57. členom nemške ustave začasno prevzel predsednik bundesrata. Najpozneje 30 dni po predsednikovem odstopu mora predsednik bundestaga sklicati zvezno volilno skupščino, ki bo volila novega nemškega predsednika.

Zvezna volilna skupščina je sestavljena iz članov bundestaga in njim enakega števila poslancev iz deželnih parlamentov, kar pomeni, da ima velik vpliv pri volitvah nemškega zveznega predsednika tudi razmerje moči po posameznih deželah. V bundestagu je 620 poslancev, zvezno volilno skupščino pa šteje 1240 članov, absolutna večina, potrebna za izvolitev predsednika, bo tako 621 glasov.
Vladajoča črno-rumena koalicija Krščansko demokratske unije (CDU) Merklove in liberalcev (FDP) bi v trenutnih razmerah v zvezni volilni skupščini lahko imela od 622 do največ 624 sedežev. Koalicija socialnih demokratov (SPD) in zelenih bi imela od 475 do 477 sedežev, skupaj z levico pa največ 602 sedeža. Preostalim strankam bi pripadlo 16 sedežev.
A večino črno-rumene koalicije v bundestagu trenutno po napovedih wahlrecht.de ogrožajo volitve na Saškem 25. marca. Že zdaj ima koalicija v zvezni skupščini samo štiri mesta večine, če pa bodo izidi marčnih volitev v skladu z napovedmi, bo morala koalicija en sedež v zvezni skupščini odstopiti opozicijskim socialnim demokratom.

Odstopil nemški predsednik