Maoistom se smeji. Foto: Reuters
Maoistom se smeji. Foto: Reuters
Nepalski kralj Gjanendra se poslavlja od položaja. Foto: Reuters

Zasedli so dvakrat več sedežev kot njihovi najbližji izzivalci, so pokazali končni izidi volitev. Skrajni levičarji so tako zasedli 217 od skupaj 601 sedeža v skupščini, katere prva naloga bo odprava 240-letne monarhije.

Nepalska kongresna stranka, ki je imela do zdaj večino, je zasedla 107 sedežev, so danes sporočili predstavniki nepalske volilne komisije.

Zmagoslavje maoistov bo očitno zapečatilo usodo kralja Gjanendre, ki je bil po množičnih protestih maoistov in drugih strank aprila 2006 prisiljen prekiniti kratko obdobje neposrednega vladanja.

Prva naloga: odprava monarhije
Nepalski začasni parlament je decembra lani dosegel dogovor, da bodo monarhijo formalno odpravili na prvem zasedanju nove 601-članske skupščine, nato pa se bo ta lotila preoblikovanja nepalske ustave.

Novo vlado, ki bo izbrana iz ustavodajne skupščine, bodo vodili maoisti, ki pa si po lastnih navedbah želijo oblikovati koalicijo.

Volitve 10. aprila so bile plod zgodovinskega mirovnega dogovora iz leta 2006, ki so ga maoisti, takrat še uporniki, podpisali z glavnimi strankami in s tem končali desetletje dolgo obdobje upora, med katerim je umrlo 130.000 ljudi.

K. S.