Obama bo obiskal Sarajevo, kjer bodo odprli novo ameriško veleposlaništvo. Foto: EPA
Obama bo obiskal Sarajevo, kjer bodo odprli novo ameriško veleposlaništvo. Foto: EPA

Novico o obisku Obame je v ponedeljek zvečer objavila ameriška televizija v oddaji 60 minut. Uradno je razlog za njegov obisk odprtje veleposlaništva, ki ga financira ameriško zunanje ministrstvo, dejansko pa je vzrokov za njegov obisk veliko več.

Hrvaški mediji poročajo, da naj bi Obama s svojim obiskom potrdil dominacijo ZDA nad EU-jem na območju. Nedavni obisk ameriškega podpredsednika Joeja Bidna v Bosni naj bi bil le priprava na Obamov obisk, zaradi obiska najvplivnejšega človeka na svetu pa naj bi se pospešili tudi pogovori o novi ustavni rešitvi za Bosno in Hercegovino, poimenovani tudi "mini Dayton".

Hrvatom bi k enakopravnosti pomagale ustavne spremembe
Pogovori med ZDA, Evropsko unijo in Bosno in Hercegovino so se začeli prejšnji petek v Butmirju v bližini Sarajeva, predstavniki ZDA in Evropske unije pa so predlagali, naj bi bila Bosna in Hercegovina urejena tako, da bi srbska in bošnjaška entiteti ostali nedotaknjeni, Hrvatom pa bi z ustavnimi spremembami dali možnost, da postanejo enakopravni drugima narodoma. Nov krog pogovorov bo že 20. oktobra.