Belgorod po ukrajinskem napadu. Foto: EPA
Belgorod po ukrajinskem napadu. Foto: EPA

V ukrajinskem napadu na središče mesta Belgorod, ki leži blizu ukrajinske meje, je umrlo 14 ljudi, med njimi trije otroci, 108 ljudi je bilo ranjenih, tudi 15 otrok, je popoldne sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ministru za zdravje Mihailu Murašku naročil, naj s sodelavci odpotuje v Belgorod. To je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prebivalce Belgoroda so medtem pozvali, naj se zatečejo v zaklonišča.

Na družbenih omrežjih so zaokrožili tudi posnetki, ki prikazujejo stebre dima, goreče avtomobile in poškodovana pročelja hiš. Na nekaterih posnetkih je bilo slišati tudi zvoke eksplozij in kričanje ljudi.

Po poročanju medijev je bilo to najmočnejše obstreljevanje Belgoroda, odkar je Rusija pred skoraj dvema letoma vdrla v Ukrajino.

Rusko obrambno ministrstvo je zaradi napadov na Belgorod sporočilo, da ta napad "ne bo ostal nekaznovan", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi napada je Rusija zahtevala sklic posebnega zasedanja Varnostnega sveta ZN-a. AFP je nato poročal, da je ruska misija pri ZN-u na družbenih medijih sporočila, da je VS ZN-a ugodil zahtevi in da je danes ob 16. uri po krajevnem času sklical sejo.

Ruska zračna obramba je danes sestrelila ukrajinske letalnike nad ruskimi pokrajinami Brjansk, Orjol in Kursk blizu ukrajinske meje ter nad moskovsko regijo, je na Telegramu davi objavilo obrambno ministrstvo.

Obsodbe ruskega napada

Prizor v Zaporožju po zadnjem ruskem napadu. Foto: EPA
Prizor v Zaporožju po zadnjem ruskem napadu. Foto: EPA

Rusija je bila v petek na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN-a deležna vrste kritik zaradi petkovega zračnega napada na Ukrajino, v katerem je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti ubitih najmanj 39 ljudi, ranjenih pa več kot 160.

V največjem ruskem zračnem napadu v Ukrajini od začetka vojne pred skoraj dvema letoma je bilo v petek ubitih najmanj 39 ljudi, 159 pa je bilo ranjenih, je danes sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kijev je pred tem poročal o 30 smrtnih žrtvah.

Rusija je v petek do jutra v zračnih napadih po vsej Ukrajini po ocenah ukrajinskih oblasti uporabila skupno 158 raket in brezpilotnih letal.

Pomočnik generalnega sekretarja ZN-a za Bližnji vzhod, Azijo in Pacifik Mohamed Kaled Kiari je obsodil napade in jih označil za grozljive.

"To so bili žal le zadnji v vrsti napadov Ruske federacije na cilje v Ukrajini," je povedal Varnostnemu svetu ZN-a in dodal obsodbe še od generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa in zahtevo po takojšnji ustavitvi napadov na civiliste.

Predstavnik ZDA je dejal, da napadi potrjujejo, da je ruski cilj uničenje Ukrajine, podobno so napade obsodili predstavnika Združenega kraljestva in Francije ter večina nestalnih članic Varnostnega sveta ZN-a.

Namestnik kitajskega veleposlanika Geng Šuang je ponovil, da si Kitajska želi miru.

Rusija: Ukrajina zračno obrambo namešča med civilisti

Ruski veleposlanik v ZN-u Vasilij Nebenzja je medtem zavrnil kritike zaradi kršenja mednarodnega humanitarnega prava. Za civilne žrtve je obtožil Ukrajino, češ da namešča zračno obrambo tam, kjer so civilisti, nato pa je dodal še trditev, da je civilne objekte poškodovala ukrajinska zračna obramba.

Dejal je še, da je "režim ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega z zahodnimi podporniki" sklical izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN-a, ker se zaveda, da izgublja.

Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk pa je v petek opozoril, da so v napadih ruske sile zadele civilno infrastrukturo, vključno s stanovanjskimi stavbami, porodnišnico, šolami, vrtci, parki, postajo podzemne železnice in nakupovalnim središčem, pa tudi energetsko infrastrukturo. V več pokrajinah je bila prekinjena oskrba z električno energijo.

Rusija ima pravico do veta in Varnostni svet ZN-a napada na Ukrajino ni obsodil.


Poljska protestira

Poljsko zunanje ministrstvo je zaradi preleta ruske rakete prek Poljske v petek zvečer na pogovor poklicalo ruskega odpravnika poslov v Varšavi Andreja Ordaša. Izročili so mu protestno noto, v kateri so izrazili obsodbo kršitve poljskega zračnega prostora in Moskvo pozvali k takojšnjemu prenehanju tovrstnih operacij.

Kot so še sporočili s poljskega zunanjega ministrstva, so od Rusije tudi zahtevali pojasnila o incidentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odpravnik poslov Ordaš je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria po sprejemu protestne note izjavil, da mu niso izročili nobenih dokazov, temveč so v noti samo navedli neutemeljene trditve, da je bila raketa ruska, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Varšava je pred tem potrdila, da je ruska raketa v petek zjutraj priletela v poljski zračni prostor, preden ga je po treh minutah zapustila v smeri Ukrajine.