Gre za drugi video ugrabljenega Johnstona po njegovem izginotju 12. marca. Foto: Reuters/Intel Center
Gre za drugi video ugrabljenega Johnstona po njegovem izginotju 12. marca. Foto: Reuters/Intel Center
Alan Johnston prosi za pomoč

BBC-jev novinar na posnetku pove, da ima na sebi samomorilski jopič, ob čemer je dejal, da ga bodo njegovi ječarji iz Islamske vojske detonirali, če bo kdo skušal napasti njihovo skrivališče.

Zato je gibanje Hamas in britansko vlado pozval, naj ga nikar ne skušata rešiti s silo. "Rešitev predstavlja vrnitev k pogajanjem, ki naj bi bila že blizu konca," je dejal Johnston, ugrabljen v Gazi 12. marca letos.

45-letni Johnston je na enominutnem posnetku, ki se je pojavil na spletu in za katerega se še ne ve, kdaj natančno je nastal, videti utrujen, a zdrav.

17. junija je predstavnik Islamske vojske na videoposnetku dejal, da pogajanja za izpustitev novinarja potekajo, vendar je zagrozil, da bodo Škota ubili, če ga bo kdo skušal rešiti.

Islamska vojska v zameno za njegovo izpustitev od VB-ja zahteva izpustitev muslimanskih zapornikov, še posebej klerika Abuja Qatade. Islamska vojska je sicer malo znana skupina, ki jo povezujejo z Al Kaido. V zadnjih letih so sicer na območju Gaze ugrabili že nekaj tujcev, vendar so bili vsi kmalu nepoškodovani izpuščeni.

Alan Johnston prosi za pomoč