Izrael se po ofenzivi v Gazi otepa obtožb o nepravilnostih in grozodejstvih, ki naj bi jih zakrivil tam. Foto: EPA
Izrael se po ofenzivi v Gazi otepa obtožb o nepravilnostih in grozodejstvih, ki naj bi jih zakrivil tam. Foto: EPA
Judi
Judi ne pozabljajo na švedsko nevtralnost ob Hitlerjevem krvavem pohodu.

Čeprav je švedska veleposlanica v Izraelu Elisabet Borsiin Bonnier članek, ki je bil objavljen ta teden v švedskem tabloidu Aftonbladet, obsodila kot "šokantnega in groznega", je uradni Izrael jezen, ker podobne obsodbe ni izrekla tudi švedska vlada. Najbolje prodajani švedski dnevnik v članku trdi, da so izraelski vojaki ugrabljali mlade Palestince in nekaj dni pozneje vračali njihova razkosana trupla vse od leta 1992.

"Obžalujemo, da švedsko zunaje ministrstvo ne posreduje, ko gre za krvavo kleveto proti Judom," je izjavil izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman. "To spominja na švedsko obnašanje med 2. svetovno vojno, ko prav tako ni posredovala," je še dodal. "Članek vsebuje jasne elemente srednjeveških krvavih klevet proti Judom," se je odzval tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva in časopis obtožil, da spodbuja zločine iz sovraštva.

"Propaganda želi potisniti zadevo v kot"
"Zelo neprijetno in žalostno je, da tako močna propagadna mašinerije uporablja stoletja stare antisemitske podobe v jasnem poskusu, da pomembno zadevo potisne v kot," se je na izraelske obtožbe odzval urednik dnevnika Afonbladet Jan Helin in ostre besede namenil tudi švedskemu veleposlaniku v Jeruzalemu, češ da je "gnusno napadel pravico do svobode govora".

Bildt: Svoboda govora del švedske ustave
Zaradi članka izraelsko zunanje ministrstvo razmišlja o mogočih odgovorih na švedski odgovor, med drugim o prestavitvi načrtovanega obiska švedskega zunanjega ministra Carla Bildta v Izraelu. Bildt je v svojem blogu zapisal, da ne bi obsodil takega članka in da je svoboda izražanja del švedske ustave. Dodal je, da je obsodba antisemitizma "edina zadeva, o kateri je v švedskem parlamentu kadar koli obstajala popolna enotnost".

Izrael jezen na Evropejce
Izrael je jezen na tujce, še posebej na Evropejce, zaradi njihove kritike na račun izraelskega ravnanja s Palestinci, še posebej med decembrsko in januarsko ofenzivo v Gazi. Izraelski uradniki in komentatorji so se jezno spomnili na zgodovinske zamere Judov do Evrope in še posebej Švedske. Zamere se nanašajo predvsem na evropske "krvave klevete" iz srednjega veka - da so Judje med obredi uporabljali kri dojenčkov kristjanov - in zamero do Švedske zaradi njene nevtralnosti do nacistov.