Nekateri starši svoje otroke prodajajo, ker ne morejo skrbeti za njih. Foto: EPA
Nekateri starši svoje otroke prodajajo, ker ne morejo skrbeti za njih. Foto: EPA
Bolgarska deklica
Preprodajalce usoda otrok ne zanima. Foto: EPA

Novinarji televizijske hiše BBC so pod krinko, da želijo kupiti otroka, razkrili mrežo preprodajalcev in tihotapcev otrok. Eden od preprodajalcev je zatrdil, da lahko otroka, ki naj bi ga dobil poslovnež sumljivega slovesa, pretihotapi v London po poteh, ki jih je uporabljal za tihotapljenje prostitutk.

Za dodatno plačilo osebna dostava
Kaj se bo z otrokom zgodilo, ga ni zanimalo, za dodatno plačilo pa je ponudil, da bo otroka v Veliko Britanijo dostavil sam. Razkril je, da je že tihotapil otroke v Nemčijo in na Norveško ter se pobahal, da je prostitutke tihotapil iz Bolgarije v Španijo, na Nizozemsko in Irsko.

Zakaj starši prodajajo otroke?
Starši naj ne bi bili prisiljeni v prodajo svojih otrok, za katero naj bi se odločili, ker sami ne morejo skrbeti za njih. V skladu z novim bolgarskim zakonom lahko kazensko preganjajo tudi starše, ki prodajo svoje otroke.

Novinarji so na trgovino z otroki opozorili bolgarske oblasti, ki zbirajo svoje podatke o skupini preprodajalcev. Bolgarija je od pridružitve EU-ju pod velikim pritiskom, da razbije organiziran kriminal.

V Franciji prodajali otroke po 7.200 evrov
Preprodaja otrok v Bolgariji ni nič novega, vendar so v predhodnih primerih, ki so jih razkrili, noseče Bolgarke odpotovale v tujino, kjer so rodile in nato pustile svoje dojenčke. Francija je februarja obsodila devet Bolgarov in ducat Francozov zaradi prodaje otrok francoskim Romom. Za vsakega otroka so odšteli 7.200 evrov.