Varnost na dan volitev je močno poostrena. Foto: Reuters
Varnost na dan volitev je močno poostrena. Foto: Reuters

V sredo sta v jugozahodni pokrajini Beludžistan v bližini pisarn volilnih kandidatov odjeknili eksploziji, v katerih je bilo ubitih 26 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napade je prevzela Islamska država.

Nekdanji pakistanski predsednik vlade Imran Kan, ki je zaprt zaradi obtožb o korupciji, je pred tem pozval svoje podpornike, naj v velikem številu pridejo na volišča in tam čakajo, dokler ne bodo objavljeni uradni izidi volitev.

"Zaradi nedavnih terorističnih incidentov, v katerih je umrlo več ljudi, smo uvedli stroge varnostne ukrepe, katerih cilj je ohraniti vladavino pravo in mir ter obenem učinkovito obravnavati vse grožnje," je na omrežju X zapisalo notranje ministrstvo. Pakistan je zato zaprl mejo z Iranom in Afganistanom.

Bo Šarif še četrtič premier?

Na volišča je bilo povabljenih 128 milijonov volivcev, ki so med več tisoč kandidati izbirali poslance spodnjega doma parlamenta in štirih regionalnih parlamentov. Po manipulacijah pred volitvami se zmaga obeta nekdanjemu premierju Navazu Šarifu, ki bi s svojo Muslimansko ligo (PML-N) lahko že četrtič postal predsednik vlade.

Oblasti so namreč onemogočile stranko PTI nekdanjega premierja Imrana Kana, zmagovalca zadnjih volitev leta 2018, ki je izgubil izredno pomembno podporo vojske in je zdaj v zaporu. Pretekli teden so ga obsodili na tri dolgoletne zaporne kazni zaradi korupcije, izdaje in nezakonite poroke.

Glas je lahko oddalo 128 milijonov volivcev. Foto: Reuters
Glas je lahko oddalo 128 milijonov volivcev. Foto: Reuters

Oblasti zanikajo, da bi politično zatirale Kanovo stranko, a so številni voditelji PTI-ja za zapahi ali so zbežali. Kandidati PTI-ja morajo tako na volitvah nastopati kot neodvisni kandidati in ne smejo uporabljati volilnih simbolov svoje stranke, kar je v državi z veliko stopnjo nepismenosti ključnega pomena pri politični kampanji, je poročal BBC.

Na drugi strani so Šarifu, ki se je oktobra lani po štirih letih prostovoljnega izgnanstva v Londonu vrnil v Pakistan, sodišča razveljavila več obsodb, ki so mu bile izrečene. Razveljavila so tudi obsodbo na deset let zapora zaradi spornega nakupa prestižnih stanovanj v Londonu leta 2018. Takrat je obtožil vojsko, da si je obtožbe izmislila, da bi mu preprečila udeležbo na volitvah, po katerih je postal premier Kan.

Koalicija s sinom ubite Benazir Buto?

Ankete kažejo, da bo njegova PML-N verjetno morala oblikovati koalicijo, morda s Pakistansko ljudsko stranko (PPP) Bilavala Buta Zardarija, ki tako kot omenjeni stranki že desetletja prevladuje v državni politiki. Zardari je 35-letni sin nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto, ki je bila ubita v atentatu.

Volitve v Pakistanu zaznamovalo nasilje