Izrael obljublja, da bo takoj po izpustitvi ugrabljenega vojaka ustavil vse operacije v Gazi. Foto: EPA
Izrael obljublja, da bo takoj po izpustitvi ugrabljenega vojaka ustavil vse operacije v Gazi. Foto: EPA
Ostanki eksplozije v Gazi
Izraelski helikopter je ponoči obstreljeval tarče v Gazi in zadel stavbo, ki naj bi jo uporabljali uporniki. Foto: EPA
Ehud Olmert
Ehud Olmert je zavrnil možnost pogajanj s Palestinci o izpustitvi palestinskih zapornikov v zameno za osvoboditev zajetega vojaka. Foto: EPA

Palestinci so rok za izpustitev 19-letnega izraelskega vojaka Gilada Šalita določili za šesto uro zjutraj v torek in dejali, da če Izrael ne bo spoštoval njihovih človekoljubnih zahtev, bodo zadevo končali in ukrepali po svoje. Izrael je ultimat že zavrnil in dejal, da ne bo podlegel nikakršnemu izsiljevanju, izključil pa je tudi možnost pogajanj.

Ofenziva na Gazo
Številni izraelski tanki, buldožerji in oboroženi vojaki so zjutraj iz izraelske postojanke Nizmit Hill nedaleč od meje vstopili na območje Gaze, a za zdaj naj bi bila njihova naloga le gradnja predorov in nameščanje razstreliva ob meji, ni pa še začetek obljubljene obsežne ofenzive. Palestinske priče poročajo, da so Izraelci vstopili v nekaj hiš, slišati je bilo tudi streljanje. Med zračno ofenzivo je bil ubit palestinski upornik, pripadnik gibanja Hamas.

Izraelski premier Ehud Olmert je v nedeljo vojaškemu vrhu ukazal stopnjevanje pritiska na Palestince z namenom reševanja zajetega vojaka. Po izjavah nekaterih predstavnikov izraelske vlade pa je ofenziva prerasla v dejansko rušenje palestinske vlade pod vodstvom skrajnega gibanja Hamas, saj je Olmert že opozoril predstavnike palestinske vlade, da je lahko vsakdo izmed njih napaden.

Perec krivi Sirijo
Izraelski obrambni minister Amir Perec odgovornost za usodo vojaka pripisuje Siriji, saj ta nudi zatočišče vodji Hamasa Kaledu Mešalu, ki je po njegovem mnenju odgovoren za ugrabitev. Prejšnji teden so izraelska letala v Siriji preletavala palačo predsednika Bašarja Al Asada v opozorilo, da naj pritisne na Hamasovega voditelja.

Napad na Hamas
Zmerno gibanje Fatah pod vodstvom palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je sporočilo, da je bila stavba, ki jo je ponoči obstreljeval izraelski helikopter, sedež dobrodelne ustanove, priče pa poročajo, da ima tam svoj sedež tudi Hamas. V napadu ni bil ranjen nihče.

Izrael je v nedeljo napadel sedež palestinskega premierja Ismaila Hanije, ki pa ga takrat ni bilo v pisarni. Olmert je poudaril, da nihče ni imun pred izraelskimi silami.