Od začetka letošnjega leta so palestinski skrajneži iz Gaze na jug Izraela izstrelili okoli 300 raket. Foto: EPA
Od začetka letošnjega leta so palestinski skrajneži iz Gaze na jug Izraela izstrelili okoli 300 raket. Foto: EPA

Palestinci z doma narejenimi raketami redno obstreljujejo izraelska mesta in vasi ob meji z Gazo, tokrat pa je raketa prvič po juliju leta 2005 ubila Izraelca. Prva raketa je priletela na ulico v Sderotu blizu hiše izraelskega obrambnega ministra Amirja Pereca, ki pa ga takrat ni bilo doma. Izrael opozarja, da bodo Palestinci plačali visoko ceno za napade.

Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo Hamasa, ki se je s tem maščevalo za izraelski topniški napad na mesto Bejt Hanun v Gazi, ko je umrlo 19 palestinskih civilistov. Izrael zatrjuje, da so bile granate namenjene položajem skrajnežev, ki izstreljujejo rakete, vendar je pri tem nastala tehnična napaka. Islamski džihad je sporočil, da je tudi njihovo gibanje izstrelilo rakete na Izrael.

Perec se je takoj po napadu srečal z vodjo izraelskih varnostnih služb in sporočil, da bodo ukrepali proti vsem vpletenim v raketne napade, od voditeljev terorističnih organizacij do zadnjega aktivista. Izraelska vojska je s številnimi operacijami v Gazi v zadnjih mesecih skušala ustaviti raketne napade.