Izrael je že večkrat izvedel napade v Siriji, zdaj pa grozi z uničenjem sirske protiletalske obrambe, če se bo sirska vojska skušala braniti. Foto: EPA
Izrael je že večkrat izvedel napade v Siriji, zdaj pa grozi z uničenjem sirske protiletalske obrambe, če se bo sirska vojska skušala braniti. Foto: EPA

"Naslednjič ko bodo Sirci uporabili svoj protiletalski obrambni sistem proti našim letalom, ga bomo brez zadržkov uničili," je dejal Liberman za izraelski javni radio.

Izraelska vojaška letala so v petek napadla in zadela več tarč v Siriji. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da so ciljali orožje, namenjeno libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah.

Izrael zanika, da je bilo zadeto letalo
Sirska vojska je sicer dejala, da so sestrelili eno izraelsko letalo in zadeli drugo, a je izraelska vojska zanikala, da je bilo kakšno njihovo letalo zadeto. V sporočilu izraelske vojske je pisalo, da je bilo izstreljenih več protiletalskih raket, a da nobena ni zadela tarče. Kot so poročali izraelski mediji, pa je eno raketo prestregel izraelski obrambni sistem.

Izraelska vojska naj bi pred zoro izvajala napade v bližini puščavskega mesta Palmira, ki so ga ta mesec osvobodili džihadistov iz vrst t. i. Islamske države.

Gre za enega hujših incidentov med državama od začetka vojne v Siriji pred šestimi leti. Aprila lani je Netanjahu prvič priznal, da je Izrael v Siriji napadel več konvojev z orožjem, namenjeni Hezbolahu, ki podpira sirsko vlado. Izrael od leta 1967 zaseda sirsko Golansko planoto, kamor je naselil več deset tisoč svojih prebivalcev.