Takole so protestniki s kamenjem napadli oklepna vozila ZN-a. Foto: EPA
Takole so protestniki s kamenjem napadli oklepna vozila ZN-a. Foto: EPA
Razporeditev mednarodnih sil na Kosovu. Foto: MMC RTV SLO
Goreče vozilo
Protestniki so v Mitrovici zažgali tudi tri vozila mednarodnih sil. Foto: Reuters
Protestniki v Kosovski Mitrovici
V spopadih je bilo ranjenih več deset ljudi. Foto: Reuters
Kosovo v plamenih

V spopadih med pripadniki sil ZN-a in protestniki je bilo ranjenih več kot 60 pripadnikov Unmika in Kforja ter 70 Srbov. Združeni narodi so pozneje policijske enote Unmika umaknili iz severnega dela Mitrovice, več sto pripadnikov Kforja pa ostaja. "Izdan je bil ukaz, da moramo s severa Kosova zaradi vse hujših spopadov umakniti svoje enote," je povedal tiskovni predstavnik ZN-a ob umiku.

Slovenski policisti in vojaki v akciji niso sodelovali in tudi za prihodnje dni zanje ne ni predviden noben premik, sta za RTV Slovenija dejala poveljnik policijskega kontingenta na Kosovu Boštjan Velički in poveljnik bojne skupine Grof v Peći podpolkovnik Peter Zakrajšek.

Türk in Solana zaskrbljena
Zaskrbljenost nad dogajanjem na Kosovu sta izrazila tudi slovenski predsednik Danilo Türk in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana. "Upajmo, da bo prevladal razum in da se bo situacija umirila," je na skupni novinarski konferenci povedal Türk. Solana je pri tem pozval vse, naj naredjio kar največ za umiritev razmer. Nasilje je obsodilo tudi slovensko predsedstvo Svetu EU-ja in podprlo prizadevanja Unmika in Kforja za vrnitev reda in miru.

Beograd in Moskva o korakih za ustavitev nasilja?
Predsednik srbske vlade v odstopu Vojislav Koštunica je v izjavi za javnost zapisal, da Srbija in njena zaveznica Rusija preučujeta skupne korake za ustavitev vseh oblik nasilja proti Srbom na Kosovu. Ob tem je Nato obtožil, da uporablja silo proti Srbiji, zaradi česar so se začela posvetovanja z Moskvo, poroča Radio Slovenija.

Policijske enote ZN-a so zgodaj zjutraj, ob 5.30, vdrle na sodišče v Kosovski Mitrovici, ki so ga pred tremi dnevi zavzeli Srbi, in se spopadle s številnimi protestniki. Ko so policisti želeli odpeljati več kot 50 aretiranih, jih je velika skupina meščanov napadla s kamenjem. Policisti in vojaki so priprli več deset Srbov in s sodišča odstranili srbsko zastavo. Približno tisoč Srbov, ki so se zbrali pred poslopjem, pa so skušali pregnati s solzivcem in dimnimi bombami. Približno 50 protestnikov so odpeljali, med prevozom v zapor pa je konvoj mednarodnih sil iz zasede napadla skupina Srbov. Pri tem je približno 20 ujetnikom uspelo pobegniti.

Unmik in Kfor v bran sodišču
V operaciji osvoboditve sodišča je sodelovalo več kot 500 policistov Združenih narodov Unmik, večinoma Ukrajincev, in več sto pripadnikov sil Kforja, ki so pred sodiščem z oklepniki postavili barikade.

Ker so bili spopadi prehudi, ranjenih pa je bilo več kot deset pripadnikov mednarodnih sil, se je ZN pozneje odločil za umik policijskih enot iz Kosovske Mitrovice. Medtem so protestniki napadli Natove sile, ki so prav tako pomagale pri osvobajanju sodišča, je sporočil tiskovni predstavnik Nata.

Spopadi na obletnico marčnih nemirov leta 2004
Protestniki naj bi zažgali tudi tri policijska vozila, pred sodiščem pa je eksplodirala tudi bomba, ki je ranila tri predstavnike Unmika in dva vojaka Nata. Spopadi sovpadajo z obletnico dvodnevnih medetničnih napadov v Mitrovici leta 2004, ko je bilo v spopadih ubitih 31 ljudi. Takrat so kosovski Albanci v dveh dneh etnično očistili več srbskih enklav, med drugim so požgali 900 domov in 35 sakralnih objektov. V spomin žrtev so povsod po Srbiji danes potekale molitve.

Ranjene so takoj odpeljali v bolnišnico, direktor bolnišnice v Kosovski Mitrovici pa je povedal, da so zaradi posledic plina in dimnih bomb v bolnišnico pripeljali že več kot sto protestnikov.

Pozivi k premirju
Namestnik vodje Unmika Larry Rosin je protestnike in vse prebivalce Kosova pozval, naj ohranijo mir, in jih prosil, naj se ne upirajo akcijam mirovnih sil. K miru je pozval tudi srbski predsednik Boris Tadić, ki je mednarodne sile posebej opozoril, naj se vzdržijo nasilja proti Srbom, je pa tudi kosovske Srbe pozval, naj ne provocirajo policistov in vojakov.

Srbi v petek zavzeli prostore sodišča
Srbom v Mitrovici, ki je razdeljena na srbski in kosovski del, je v petek uspelo nasilno vdreti na sodišče in izobesiti srbsko zastavo. Večina protestnikov, ki je pred sodiščem svoje nezadovoljstvo z neodvisnostjo Kosova izražala že tri tedne, je bila nekdanjih uslužbencev sodišča, ki so se odločili, da bodo zavzeli prostore, ki so jih morali zapustiti ob prihodu mednarodnih sil leta 1999, in zahtevali pogovor s pristojnimi Unmika.

Gre za najresnejši incident med pripadniki mednarodnih sil in srbsko manjšino na Kosovu. 120.000 pripadnikov srbske manjšine, ki živi na Kosovu, ne priznava te nekdanje srbske pokrajine, ki je neodvisnost razglasila pred mesecem dni, pripadniki manjšine pa si že dlje časa prizadevajo, da bi prevzeli nadzor nad tamkajšnjimi ustanovami.

B. T./K. T.

Kosovo v plamenih