Previdno s komunističnimi simboli. Foto: EPA
Previdno s komunističnimi simboli. Foto: EPA
Stalin
Ljudje pozabljajo na komunistične zločine, vmes pa cveti posel s podobami sovjetskih voditeljev, opozarja poljski senator. Foto: EPA

Zakon je podpisal poljski predsednik Lech Kaczynski, predlagala pa ga je opozicijska desnosredinska stranka Zakon in pravičnost, ki jo vodi njegov brat Jaroslav Kaczynski. Predlagatelji upajo, da bodo z zakonom Poljsko osvobodili zapuščine, ki jo je za seboj zapustilo več desetletij komunističnega režima. Levosredinski poslanci menijo, da so zakonska določila nejasna, in napovedujejo, da bo zato zakon zelo težko izvajati.

Med drugim zakon predvideva do dve leti zapora za tiste, ki posedujejo, kupijo ali širijo predmete ali posnetke s komunističnimi simboli. Posedovanje takih simbolov je sicer izvzeto iz zakona, kadar gre za izobraževalne, umetniške ali zbirateljske namene.

"Komunizem primerljiv z nacizmom"
S sprejetim zakonom so razširili obstoječo zakonodajo, ki kriminalizira nacizem in ostale totalitarne sisteme, v kateri pa prej niso bili posebej omenjeni komunistični simboli.

Senator iz stranke Zakon in pravičnost Zbigniew Romaszewski je prepričan, da je zakon potreben, saj se vse bolj pozablja na številne zločine, ki jih je zagrešila komunistična oblast. Če se zločini pozabljajo, pa na drugi strani cveti posel s komunističnimi simboli, kar je za senatorja nedopustno.

"Komunizem bi morali obravnavati enako kot nacizem," je bil jasen Romaszewski in pojasnil, da je število žrtev v obeh sistemih primerljivo, če se vključi še lakoto v Ukrajini pod Stalinom in množične deportacije v Sibirijo, ko je umrlo na desetine milijonov ljudi. "Na Poljskem smo živeli med tema dvema skrajnima sistemoma in vemo, kakšna sta bila," je zaključil senator.