Grška policija je zadnje tri dni zaposlena s sumljivimi paketi. Foto: EPA
Grška policija je zadnje tri dni zaposlena s sumljivimi paketi. Foto: EPA
Bologna
Letalo s pošiljko Berlusconiju so ustavili v Bologni, kjer so ga pregledali in odstranili sumljiv paket. Foto: EPA
Grožnje po Evropi

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so na veleposlaništvu v Atenah povečali nadzor nad prejeto pošto ter sprejeli preventivne ukrepe v zvezi z zaščito zaposlenih in prostorov veleposlaništva. Na veleposlaništvu intenzivno spremljajo dogodke, ki so povezani z razpošiljanjem pisemskih bomb po tujih veleposlaništvih v grški prestolnici, in so v stiku s slovenskimi in grškimi institucijami, tudi policijo.

Veleposlaništvo naj bi ob morebitni potrebi po dodatnih varnostnih ukrepih v skladu z navodili in v sodelovanju s slovenskimi institucijami tudi v prihodnje ustrezno ukrepalo. Opozorila glede povečane previdnosti pri rokovanju s prispelo pošto in ustreznega reagiranja pa slovensko veleposlaništvo, tako kot vsa druga rezidenčna veleposlaništva v Atenah, obravnava zelo resno.

Grčija ustavila dostavo pošiljk
Potem ko so veleposlaništva v ponedeljek in torek prejela več paketov z eksplozivom in so tovrstni paketi potovali tudi v tujino, je Grčija za 48 ur ustavila dostavo poštnih pošiljk v tujino. Ukrep so grške oblasti sprejele zato, da bi lahko opravile temeljit pregled vseh pošiljk.

Paket naslovljen tudi na Silvia Berlusconija
Paket z eksplozivom je v torek prispel v urad nemške kanclerke Angele Merkel, pozneje pa so na letalu, ki je iz Aten letelo proti Parizu, odkrili še nevarno pošiljko, ki je bila naslovljena na italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Tega so odkrili na letalu poštne družbe TNT, zato so ga preusmerili v Bologno, kjer so letalo ustavili stran od terminalov in ga raztovorili. Paket za Berlusconija je tehtal dva kilograma, videti pa je bilo, kot da bi bile v njem knjige. Ko so začeli paket odpirati, je ta zagorel. Letališče v Bologni so za več ur zaprli, odprli pa so ga znova ob 2. uri zjutraj.

Ponedeljek in torek v znamenju sumljivih pošiljk
Evropsko javnost je v zadnjih dneh vznemirilo več paketov z razstrelivom, ki so eksplodirali ali so jih odkrili pred veleposlaništvi v Atenah. Štiri pakete bombe je grška policija odkrila v ponedeljek. Trije so bili naslovljeni na veleposlaništva Mehike, Belgije in Nizozemske, četrti pa na francoskega predsednika Sarkozyja. Paket, naslovljen na mehiško veleposlaništvo, je eksplodiral v kurirskem podjetju, pri čemer je bila lažje poškodovana ena izmed uslužbenk.

V torek je paket bomba eksplodiral pred švicarskim veleposlaništvom v Atenah, policija pa je nadzorovano razstrelila še sumljive pakete pred veleposlaništvi Rusije in Bolgarije ter pred grškim parlamentom. Eksplozivna paketa so odkrili tudi pred veleposlaništvoma Čila in Nemčije. Grška policija je v torek zvečer na letališču v Atenah razstrelila tudi paketa bombi, naslovljena na Evropski policijski urad (Europol) in Sodišče Evropske unije.

Za pošiljke odgovorni levičarski aktivisti?
Niz sumljivih pošiljk je Grčijo presenetil pred nedeljskimi lokalnimi volitvami in sredi vsesplošnega nezadovoljstva zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je socialistična vlada sprejela zaradi hude dolžniške krize. Po mnenju grške policije za napadi verjetno stoji grška organizacija, "ki pripada protidržavnemu gibanju", eden od osumljencev pa je domnevni pripadnik skrajne grške levičarske skupine Ognjene zarotniške celice. Dva osumljenca so v ponedeljek tudi aretirali.

Grožnje po Evropi