Nekdanji premier Ehud Barak si bo še v drugem krogu prizadeval, da bi postal predsednik laburistične stranke. Foto: EPA
Nekdanji premier Ehud Barak si bo še v drugem krogu prizadeval, da bi postal predsednik laburistične stranke. Foto: EPA
Izraelska vojaka
Izrael se je lani zapletel v vojno z libanonskim gibanjem Hezbolah, kar je premierja Ehuda Olmerta stalo podpore veliko prebivalcev, poslancev in članov njegove vlade. Foto: EPA

V drugi krog volitev sta se uvrstila nekdanji premier Ehud Barak, ki je prejel 36 odstotkov glasov, in nekdanji vodja obveščevalne službe Ami Ajalon, ki so mu strankarski kolegi namenili 31 odstotkov glasov. Za izvolitev v prvem krogu bi eden izmed kandidatov potreboval najmanj 40 odstotkov glasov, tako da bo za določitev novega vodje laburistov potreben še drugi krog.

Dosedanji predsednik Amir Peretz se je uvrstil na tretje mesto, kar močno ogroža obstoj vladne koalicije. Tako Barak kot Ajalon sta namreč zagrozila, da bosta laburiste umaknila iz vlade, dokler ne bo premier Ehud Olmert odstopil. Ajalon je bil v svojih napovedih ostrejši, saj je napovedal dokončen umik stranke iz vladne koalicije, Barak pa je obljubil, da se bo s premierjem Olmertom dogovoril o razpisu predčasnih volitev.

Kaj bo z vladno koalicijo?
Izraelski premier Ehud Olmert je tako doma kot v tujini deležen mnogih kritik predvsem zaradi lanskoletne vojne proti gibanju Hezbolah v Libanonu. Če bi se 19 poslancev laburistične stranke umaknilo iz vladne koalicije, bi imel Olmert v 120-članskem parlamentu le še 59 glasov, torej dva manj od večine.

Napovedi, kdo bo v zmagal v drugem krogu, so zelo tesne in se med različnimi televizijskimi mrežami in podjetji za raziskavo javnega mnenja razlikujejo, saj nekateri napovedujejo zmago Baraku, drugi pa Ajalonu.

Barak v senci svojih preteklih napak
Ehud Barak je premierski položaj zasedal med letoma 1999 in 2001. V tem času so se izraelske čete umaknile iz Libanona, bližnjevzhodni mirovni pogovori so propadli in začela se je nova intifada oziroma palestinska vstaja. Barak je tako še vedno deležen kritik Izraelcev, kritizirajo pa ga tudi znotraj njegove stranke, kjer mu očitajo aroganco, trmo in nepripravljenost poslušati nasvete svojih sodelavcev. Nekdanji premier zagotavlja, da se je spremenil in da nikdar ne bi ponovil enakih napak.

Ajalon z izkušnjami na področju varnosti
Nekdanji vodja obveščevalne službe Ami Ajalon je član parlamenta eno samo leto in v političnih krogih še ni tako poznan kot njegov nasprotnik. Politični komentatorji tako trdijo, da bi lahko Ajalon v stranko prinesel svež veter, v veliko prednost pa mu štejejo mnoge izkušnje na področju, ki je Izraelu trenutno najbolj pomembno - varnosti.