Grška vlada upa, da bo z odprtjem trgovin nekoliko omejila ogromno gospodarsko škodo, ki jo je država utrpela zaradi epidemije. Foto: Reuters
Grška vlada upa, da bo z odprtjem trgovin nekoliko omejila ogromno gospodarsko škodo, ki jo je država utrpela zaradi epidemije. Foto: Reuters

V Grčiji so sprostili določene protikoronske omejitve in odprli večino trgovin, čeprav število okužb z novim koronavirusom in smrti bolnikov s covidom-19 ostaja visoko. Stranke morajo v skladu z novimi pravili pred obiskom trgovin rezervirati termin, v trgovinah pa je dovoljenih največ 20 kupcev hkrati.

Današnje odprtje se ne nanaša na nakupovalna središča in veleblagovnice, o katerih bo vlada še odločala. Zaprta ostaja tudi večina trgovin v Solunu in Patrasu, kjer se epidemija trenutno še posebej hitro širi. Finančno ministrstvo je zato trgovcem obljubilo finančno pomoč.

Kritiki sproščanja opozarjajo, da je to paradoksalno, saj število okužb strmo narašča, dnevni porast pa presega 3000: to je za približno 1000 več kot novembra, ko so v državi razglasili stroge ukrepe, ki jih zdaj odpravljajo.

V Združenem kraljestvu je bilo z enim odmerkom cepiva do zdaj cepljenih več kot 31 milijonov ljudi. Z novim koronavirusom so bili skupno okuženi več kot štirje milijoni ljudi, umrlih s covidom-19 pa je 126.836. Foto: EPA
V Združenem kraljestvu je bilo z enim odmerkom cepiva do zdaj cepljenih več kot 31 milijonov ljudi. Z novim koronavirusom so bili skupno okuženi več kot štirje milijoni ljudi, umrlih s covidom-19 pa je 126.836. Foto: EPA
  • Anglija uvaja brezplačno splošno testiranje
Sorodna novica Velika Britanija uvaja covidne potne liste; v Benetkah cepljenje na vodnem taksiju

Po ukinitvi strogih omejitvenih ukrepov namerava britanska vlada z brezplačnimi testiranji, katerih rezultati so znani v 30 minutah, preventivno zajeziti morebitne nove izbruhe okužb. Že do zdaj so bili ti testi, ki rezultate pokažejo v približno 30 minutah, brezplačno na voljo šolarjem, tistim zaposlenim, ki niso mogli delati od doma, ter posebej rizičnim skupinam prebivalstva. Odslej pa bodo na razpolago vsem, ne glede na to, ali imajo simptome covida-19 ali ne. Brezplačne teste bodo lahko prevzeli tudi v centrih za testiranje in lekarnah ali jih naročili na dom po pošti, poroča BBC.

Od 9. aprila bodo hitri testi na razpolago v zdravstvenih domovih in na mestih, kjer sicer izvajajo PCR-teste, ob določenih urah in na točno določenih okencih. Mogoče jih bo dobiti tudi na delovnem mestu, naročiti pa se jih bo dalo tudi na spletu. Vsi se sicer z novim ukrepom ne strinjajo. Kritiki med drugim poudarjajo, da je to škandalozno razmetavanje denarja, poroča britanski BBC.

Britanski premier Boris Johnson bo z 12. aprilom znova odobril odprtje vseh trgovin, pivnic in restavracij, ki bodo imele postrežbo na vrtu. Za mednarodna potovanja bodo uvedli t. i. sistem semaforja. Na novinarski konferenci, ki naj bi bila še danes, bo premier pojasnil tudi sistem uvedbe cepilnih potnih listov, v katerih bo podatek, ali je bil posameznik cepljen, ali je covid-19 prebolel, ali pa ima negativni izvid testa. Ob tem se bo pri potovanju v zelene države z nizkim tveganjem treba pred potovanjem in po vrnitvi na Otok zgolj testirati, medtem ko bo v primeru rumenih in rdečih držav po vrnitvi obvezna samoizolacija oziroma karantena. Nova pravila naj bi začela veljati 17. maja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
  • Na Portugalskem znova odprti bari in restavracije, muzeji in srednje šole

Na Portugalskem so z današnjim dnem še dodatno omilili protikoronske ukrepe. V barih in restavracijah lahko tako po več kot dveh mesecih znova strežejo gostom, čeprav le na odprtih terasah. Ljudje lahko znova brez omejitev zapuščajo območje, kjer živijo. Odpirajo se tudi druge ustanove, storitve in šole.

Še vedno sicer v veljavi ostaja vrsta omejitev. Bari in restavracije smejo tako streči le zunaj, in sicer do 22.30 med tednom ter do 13. ure ob koncu tedna in za praznike. Za isto mizo lahko sedijo največ štirje gostje.

Medtem ko sme 10,3 milijona ljudi znova zapuščati območja, kjer živijo, ne da bi pri tem navajali "utemeljen razlog", pa nadzor na zunanjih mejah za zdaj ostaja.

Muzeji in galerije, trgovine, ki niso večje od 200 kvadratnih metrov, fitnesi in tržnice so znova odprti, a ob spoštovanju strogih higienskih ukrepov. Pouk v živo so razširili še na dijake srednjih šol. Osnovnošolci so se v šolske klopi vrnili že 15. marca. Pred tremi tedni so se na Portugalskem znova odprli tudi frizerski saloni in knjigarne.

Za odpiranje so se odločili v času, ko večina drugih držav, med drugim Francija in Nemčija, zaradi tretjega vala epidemije uvaja strožje ukrepe.

A medtem ko so še januarja na Portugalskem nekaj časa zaznavali celo najvišje število novih okužb glede na število prebivalstva na svetu in so bolnišnice pokale po šivih, je tam položaj zdaj najboljši v Evropi. Strogo zaprtje se je očitno izplačalo, saj je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev tam zdaj le okoli 60; januarja je presegala 1600.