Papež je vernike spomnil, da izkazovanje vere ni v
Papež je vernike spomnil, da izkazovanje vere ni v "kupovanju spominkov", ampak v resničnem služenju Bogu. Foto: EPA
San Giovanni Rotondo
V mesto San Giovanni Rotondo se vsako leto zgrinja na milijone vernikov. Foto: EPA

Eden izmed najbolj priljubljenih katoliških svetnikov naj bi imel stigme - znamenja Jezusovih ran na rokah, nogah in prsih, čeprav so se pojavili tudi očitki, da je šlo pri vsem skupaj le za prevaro. Papež Janez Pavel II. ga je leta 2002 razglasil za svetnika.

Pij je kot kapucinski menih večino življenja preživel v samostanu v južnem italijanskem mestu San Giovanni Rotondo, kjer je tudi umrl pred 41 leti. Lani so njegove izkopane posmrtne ostanke prvič predstavili javnosti in od takrat si jih je ogledalo že na milijone vernikov.

"Preprost in ponižen"
Po molitvi pri posmrtnih ostankih je papež pred nekaj tisoč zbranimi verniki Pija označil za "preprostega in ponižnega človeka", ki je vse svoje duhovne darove izkoristil za služenje Bogu.

A osrednja misel papeževih besed je bila namenjena vsem tistim, ki jih je Benedikt XVI. imenoval dediči patrove zapuščine - menihom, Pijevim molitvenim skupinam in vernikom v mestu. Opozoril jih je na nevarnost, da bodo spregledali svojo osnovno dolžnost - poslušanje Jezusa za izpolnjevanje Božje volje.

Več priporočanj Piju kot Jezusu
Gospodarstvo mesta San Giovani Rotondo temelji na kultu svetnika Pija, saj se številni hoteli, restavracije in trgovine preživljajo večinoma z romarji, ki v gručah prihajajo skozi vse leto. Neka raziskava izpred treh let je pokazala, da več italijanskih katoličanov moli in se priporoča patru Piju kot pa Devici Mariji in Jezusu. Po vsem svetu obstaja tudi okoli 3.000 molitvenih skupin patra Pija.

A patra Pija obkrožajo tudi spornosti. V knjigi, ki je bila izdana lani, se na njegov račun pojavljajo očitki, da si je rane povzročal s karbolno kislino, vendar so predstavniki Cerkve odločno zanikali, da bi bil prevarant.