Dera je postala središče protivladnih protestov. Foto: Reuters
Dera je postala središče protivladnih protestov. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Bašar Al Asad je oblast prevzel leta 2000 po smrti svojega očeta. Foto: EPA

"Svoboda, svoboda, hočemo svobodo," je bilo slišati na protestih po petkovih molitvah v več sirskih mestih od sredozemske obale do iraške meje.

Protestom so se pridružili tudi Kurdi na vzhodu države, ki so se podali na ulice kljub zagotovilu predsednika Al Asada, da bo spremenil pravila, ki mnogim Kurdom onemogočajo pridobitev državljanstva.

"Nočemo državljanstva, hočemo svobodo," so vzklikali pripdaniki sirskih Kurdov, ki predstavljajo večino na severovzhoud in jim je Damask po spornem popisu prebivalstva skoraj pol stoletja odrekal pravico do državljanstva.

Oblasti krivijo oborožene skupine
V Deri na jugu Sirije, kjer so pred tedni izbruhnili prvi protesti, se je zbralo nekaj tisoč protestnikov, na katere so streljali pripadniki varnostnih sil in jih ubili najmanj 19. Državna televizija je pozneje poročala, da so oborožene skupine ubile 19 policistov in jih 75 ranile.

Oblasti so za nasilje obtožile prav oborožene skupine in na televiziji prikazale posnetke, na katerih je videti oborožene posameznike v civilu, ki naj bi streljali tako na varnostne sile kot na civiliste. V Deri so že pred tem prepovedali poročanje drugim medijem, mesto pa je trenutno brez telefonskih povezav.

V mestu Hama so varnostne sile z dimnimi bombami in vodnimi topovi razgnale protestnike, ki so se zbrali v starem delu mesta. Po poročanju prebivalcev se je zbralo okoli 2.000 protestnikov.

Protestniki v mestu Homs na zahodu države so napadli vladno poslopje, medtem ko so v Latakiji na severu protestniki noč preživeli na prostem in taborili na ulici.

V treh tednih protestov je bilo skupno ubitih več kot 90 ljudi.

Za ukinitev izrednih razmer
Glavna zahteva sirskih protestnikov je odprava izrednih razmer, ki veljajo že od leta 1963, ko je Asadova stranka Baas po državnem udaru prevzela oblast.

Asad je pred kratkim sicer obljubil, da bo poseben odbor preučil možnost za zamenjavo izrednih razmer s protiteroristično zakonodajo, a kritiki opozarjajo, da bo s tem država obdržala svoja pooblastila.