Protestniki so zažgali tudi nekaj vozil vladnih predstavnikov. Foto: Reuters
Protestniki so zažgali tudi nekaj vozil vladnih predstavnikov. Foto: Reuters

V ponedeljek so v državi izbruhnili najbolj nasilni spopadi med privrženci vlade in njenimi nasprotniki do zdaj, v katerih je umrlo pet ljudi.

Država se spopada z najhujšo gospodarsko krizo od osamosvojitve leta 1948, saj jim primanjkuje goriva, zdravil in plin. Protestniki že več mesec zahtevajo odstop premierja Mahinde Radžapakse in predsednika države, njegovega mlajšega brata Gotabadže Radžapakse.

Premier je podal svoj odstop, kar pa ljudi na ulicah ni pomirilo. V nasilnih protestih je bilo ranjenih več kot 200 ljudi, red na ulicah sta vzdrževali policija in vojska, ki sta nadzirali spoštovanje policijske ure. Množica se je nato podala proti premierjevi rezidenci, ki velja za simbol moči države, in skušala vdreti v dvonadstropno stavbo iz kolonialnih časov, v kateri se je premier skrival s svojo družino. Pred zoro je vojska njega in njegovo družino prepeljala na varno na neznano lokacijo. Vojska je sporočila, da so protestniki proti stavbi vrgli vsaj deset zažigalnih bomb, poroča Guardian.

Po drugih delih države je bilo zažganih tudi več kot deset domov in vozil premierjevih sodelavcev, ministrov in poslancev. Predsednik Radžapaksa je zaradi protestov vojski dal še več moči.

V državi od petka veljajo izredne razmere. Šrilanka si uvoza goriva, zemeljskega plina, zdravil in osnovnih živil ne more privoščiti zaradi hudega pomanjkanja deviz.

Nasilni nemiri v Šrilanki