Foto: AP
Foto: AP

"Slišali smo zvok siren in eksplozije, ki so odjeknile v naši bližini. Nismo imeli časa, da bi prišli v zaklonišče," je na novinarski konferenci povedal Micotakis in izkušnjo označil za "zelo intenzivno".

Ukrajinska mornarica je sporočila, da je bilo v napadu ubitih pet ljudi, več pa ranjenih. "Lahko vidite, s kom imamo opravka. Vseeno jim je, kje napadejo," je poudaril Zelenski. Po navedbah grških medijev so eksplozije odjeknile okoli 150 metrov od konvoja vozil, v katerem sta bila voditelja.

Grška zasebna televizija SKAI je poročala, da so ruske sile Odeso med obiskom grškega premierja napadle z brezpilotnimi letalniki, medtem ko javna radiotelevizija ERT navaja, da se je zgodil napad z balistično raketo.

Napad sta na omrežju X obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Nov poskus terorja ni prestrašil ne dveh voditeljev ne ukrajinskega ljudstva," je ob tem zapisala von der Leyen in ponovila, da EU trdno podpira Ukrajino.

V Moskvi so medtem potrdili, da so ruske sile izvedle napad. Kot je sporočilo tamkajšnje obrambno ministrstvo, so pri tem zadeli hangar v odeškem pristanišču, ki naj bi ga uporabljale ukrajinske sile

Rusija in Ukrajina izvedli napade z brezpilotnimi letalniki

Posledice napada v ukrajinski regiji Sumi. Foto: Reuters
Posledice napada v ukrajinski regiji Sumi. Foto: Reuters

Rusija je ponoči izvedla nove napade z raketami in letalniki na cilje v Ukrajini, v katerih je bilo ranjenih najmanj sedem ljudi, so sporočile ukrajinske oblasti. O napadih z letalniki medtem poročajo tudi v več ruskih pokrajinah.

Po navedbah ukrajinske vojske so ruske sile svoje brezpilotne letalnike izstrelile iz oporišč na priključenem polotoku Krim in obmejnih regij. Skupno je Rusija izstrelila pet raket in 42 letalnikov, ukrajinska zračna obramba pa je 38 letalnikov sestrelila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ruskem napadu na pokrajino Sumi je bilo po navedbah lokalnih oblasti ranjenih sedem ljudi. V pokrajini Harkov sta bili poškodovani poslopji šole in vrtca, o žrtvah pa ne poročajo. V Odesi so ostanki sestreljenega letalnika poškodovali več stavb in tamkajšnji plinovod, po napadu v pokrajini Hmelnicki pa je več gospodinjstev ostalo brez elektrike.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je medtem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči nad pokrajinama Belgorod in Voronež sestrelila več ukrajinskih letalnikov.

Ukrajina je z letalniki napadla tudi skladišče goriva v obratu za predelavo železa v mestu Železnogorsk v pokrajini Kursk, je na Telegramu sporočil guverner Roman Starovojt in dodal, da je v skladišču izbruhnil požar.

Napad po navedbah guvernerja ni zahteval žrtev, požar pa ne vpliva na delo obrata, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Starovojt je prebivalce Železnogorska opozoril na morebitne nove ukrajinske napade z letalniki in jih pozval, naj se zatečejo v prostore brez oken in s trdnimi stenami.