Češka (na fotografiji zunanji minister Jakob Kulhanek) in Rusija sta se zapletli v diplomatsko vojno. Foto: EPA
Češka (na fotografiji zunanji minister Jakob Kulhanek) in Rusija sta se zapletli v diplomatsko vojno. Foto: EPA

Predtem je omenjena četverica držav izgnala ruske diplomate v znak solidarnosti s Češko, ki se je zapletla v diplomatski spor z Rusijo.

"Lažna solidarnost" s Češko: Državo morajo zapustiti v sedmih dneh
Rusko zunanje ministrstvo je v torkovi izjavi sporočilo, da so štiri diplomate Estonije, Litve in Latvije razglasili za nezaželene osebe in da morajo državo zapustiti v sedmih dneh. Baltske države po mnenju ruskega ministrstva "nadaljujejo odprto sovražno politiko do naše države". V tem primeru se skrivajo za "lažno solidarnostjo" s Češko. V ločeni izjavi so "lažne solidarnosti" obtožili tudi Bratislavo. Navedli so, da so odredili izgon treh slovaških diplomatov. Slovaška dejanja "škodujejo tradicionalno prijateljskim rusko-slovaškim odnosom in konstruktivnemu dvostranskemu sodelovanju", so dodali.

Češka ruske obveščevalne službe obtožuje odgovornosti za eksplozijo
Napetosti med Rusijo in Češko so se zaostrile, ko je Praga ta mesec rusko vojaško obveščevalno službo obtožila, da je odgovorna za eksplozijo v skladišču orožja na vzhodu Češke leta 2014, v kateri sta bila ubita dva človeka.

Češka izgnala ruske diplomate in pozvala k solidarnosti
Češka je zaradi incidenta izgnala 18 ruskih diplomatov, na to pa je Rusija odgovorila z izgonom 20 čeških diplomatov. Poleg tega bosta število uslužbencev veleposlaništev do konca maja omejili na sedem diplomatov, 25 administrativnih delavcev in 19 lokalnih uslužbencev. Češka je države Evropske unije in zveze Nato pozvala k izgonu ruskih diplomatov v znak solidarnosti. Baltske države so skupaj izgnale štiri diplomate, Slovaška pa tri. V ponedeljek se je za izgon enega ruskega diplomata v znak solidarnosti odločila še Romunija.

Visoki zunanje politični predstavnik Evropske unije Josep Borrell med razpravo o odnosih z Rusijo.
Visoki zunanje politični predstavnik Evropske unije Josep Borrell med razpravo o odnosih z Rusijo. "Ne želimo vzpodbujati stopnjevanja napetosti, a ne bomo pristali na taktiko zastraševanja in moramo v teh primerih odgovoriti," je še dejal Borrell v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Borrell: Najti moramo modus vivendi, s katerim se bomo izognili konfliktu.

Medtem pa je visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell na plenarnem zasedanju v Evropskem parlamentu opozoril, da "moramo biti pripravljeni na dolgo in težko obdobje v naših odnosih z Rusijo." Poudaril je, da opaža zaskrbljujoč trend ruskih oblasti, da želijo namerno poglobiti konflikt z Zahodom, tudi z dezinformacijami in drugimi dejavnostmi. "Zato moramo najti modus vivendi, s katerim se bomo izognili trajnemu konfliktu s sosedom, ki se je, kot se zdi, odločil obnašati kot da smo nasprotniki," je dejal. "Naši odnosi z Rusijo se še naprej slabšajo in so na najnižji točki. Na žalost ne moremo izključiti, da se bo ta negativna tendenca nadaljevala in privedla do še nevarnejšega poslabšanja," je še menil. Kot razloge za zaskrbljenost je Borrell izpostavil namestitev ruske vojske na mejo z Ukrajino, usodo ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega ter diplomatsko krizo s Češko. Rusijo je pozval, naj preneha s provokacijami, ob tem pa ocenil, da Moskva trenutno ni pokazala "nikakršne pripravljenosti na končanje konflikta v Ukrajini, niti na sprejem njene ozemeljske celovitosti".