Sama nagrada vsebuje 175 gramov 23-karatnega zlata, kar pomeni, da je – če upoštevamo samo vrednost zlata – vredna približno 10.000 dolarjev. Pričakovati je, da jo bodo prodali za več kot milijon. Foto: AP
Sama nagrada vsebuje 175 gramov 23-karatnega zlata, kar pomeni, da je – če upoštevamo samo vrednost zlata – vredna približno 10.000 dolarjev. Pričakovati je, da jo bodo prodali za več kot milijon. Foto: AP

Muratov, ustanovitelj in odgovorni urednik enega redkih neodvisnih medijev v Rusiji, Nove Gazete, ki od marca ne deluje več, je Nobelovo nagrado za mir dobil lani skupaj s filipinsko kolegico Mario Ressa. Takoj je napovedal, da bo denar, ki ga vsak nagrajenec dobi skupaj z nazivom Nobelovega nagrajenca, podaril v dobrodelne namene, po začetku vojne v Ukrajini pa oznanil, da želi pomagati predvsem otrokom, ki so morali zaradi vojne zapustiti domove, številni pa so ostali brez enega od staršev ali pa celo osiroteli.

Kot je dejal v pogovoru za AP, želi z denarjem "otrokom beguncem vrniti prihodnost", zato je denarni del nagrade (približno 500.000 evrov, torej svojo polovico od milijona, ki sta ga dobila skupaj z Resso) že podaril Unicefu. A ker mu je jasno, da to ne bo dovolj za pomoč vsem od vojne prizadetim otrokom, se je odločil prodati še medaljo iz zlata.

Kot je pojasnil, želi s svojim dejanjem spodbuditi tudi druge ljudi k podobnemu ravnanju: "Vse skupaj mora postati nekakšen flash mob, oblika zgleda vsem, da svoje dragocenosti ponudijo na dražbi, izkupičke pa namenijo za pomoč Ukrajincem." Ob tem opozarja, da niso prizadeti samo otroci in tudi ne samo Ukrajinci – kot je poudaril, so sankcije proti Rusiji med drugim otežile dostavo nujno potrebne pomoči, zdravil za redke bolezni, darovanih organov in kostnega mozga v njegovo domovino.

Spletna dražba nagrade se je sicer začela že 1. junija, vrhunec pa bo dosegla nocoj (simbolično na mednarodni dan beguncev), ko se bodo dražitelji lahko zanjo v New Yorku potegovali tudi osebno. Dražbo organizira dražbena hiša Heritage Auctions, ki pa se je že vnaprej odrekla proviziji in povračilu stroškov. Po navedbah AP-ja je trenutno najvišja ponujena cena za medaljo 550.000 ameriških dolarjev, a je pričakovati, da bo na koncu prodana za še več.

Dmitrij Muratov je ustanovil in vodil časopis Nova Gazeta, ki je veljal za enega redkih neodvisnih v zadnjih letih v Rusiji. Po invaziji Rusije v Ukrajini, je Kremelj prepovedal vsakršno
Dmitrij Muratov je ustanovil in vodil časopis Nova Gazeta, ki je veljal za enega redkih neodvisnih v zadnjih letih v Rusiji. Po invaziji Rusije v Ukrajini, je Kremelj prepovedal vsakršno "zahodno propagando", kar je bil tudi uradni razlog, da so uredništvo zaprli, izdajanje časopisa pa prepovedali. Muratov kljub temu ne neha opozarjati na posledice ruskega napada, zaradi česar je bil tudi tarča napada, ko so ga aprila na vlaku polili z vedrom rdeče barve. Foto: AP

Nobelove nagrade so namreč tradicionalno zelo cenjene med zbiratelji. Za najdražje prodano velja nagrada Jamesa Watsona, ki jo je ta dobil leta 1962 za svoje delo pri odkrivanju sestave DNK, in sicer so zanjo leta 2014 iztržili 4,76 milijona dolarjev. Tri leta pozneje je nagrado na dražbi ponudila tudi družina Watsonovega sonagrajenca Francisa Cricka in zanjo dobila občutno manj, 2,27 milijona dolarjev.

Predstavnik dražbene hiše Joshua Benesh je zato prepričan, da bodo za nagrado Muratova iztržili več kot milijon dolarjev. "Gre za iskano blago. Na svetu ni prav veliko Nobelovih nagrad in ne zgodi se vsak dan, da jo lahko kupiš na dražbi," pojasnjuje, ob tem pa poudarja še dva vidika, ki bosta gotovo prispevala k višji končni ceni nagrade: "Poleg tega, da je to precej unikaten predmet, se prodaja v posebnih okoliščinah ... gre za dobrodelno dejanje in za poskus prispevka k reševanju velike humanitarne krize."

V dražbeni hiši in Muratov sam so ob tem poudarili, da lahko tisti, ki so že izpadli iz dražbene bitke, sredstva vseeno namenijo Unicefu. Muratov se bo sicer tudi osebno udeležil dražbe in je že na poti v New York, ob tem še poroča AP.