Kevin McCarthy. Foto: Reuters
Kevin McCarthy. Foto: Reuters

Po razglasitvi izidov so vsi utihnili, poroča BBC. "Položaj predsednika predstavniškega doma je tako izpraznjen," je bilo slišati. Več republikancev je po začetnem šoku pristopilo k McCarthyju in mu stisnilo roko.

Do preklica bo predsednik predstavniškega doma Patrick McHenry iz Severne Karoline, ki je podpiral McCarthyja. Kot navaja BBC, ni jasno, ali bo imel začasni predsednik polna pooblastila ali bo opravljal le administrativne naloge. Prav tako ni jasno, koliko časa lahko to funkcijo opravlja in kdaj bi lahko bile volitve za novega predsednika predstavniškega doma.

Osem republikancev, ki so glasovali za odstavitev, je Andy Biggs (Arizona), Ken Buck (Colorado), Tim Burchett (Tennessee), Eli Crane (Arizona), Matt Gaetz (Florida), Bob Good (Virginija), Nancy Mace (Južna Karolina) in Matt Rosendale (Montana).

To je prvi primer v ameriški zgodovini, da je predsednik predstavniškega doma izgubil glasovanje o nezaupnici. McHenry bo vodil predstavniški dom dokler se ne izvoli nov predsednik, pri čemer za zdaj ni nobenega očitnega kandidata, ki bi mu to lahko uspelo.

McCarthy je po poročanju BBC-ja republikancem povedal, da se za položaj ne namerava potegovati še enkrat.

Odstavitev McCarthyja je pomembna zmaga uporniške skupine zelo desnih republikancev, ki jih vodi Matt Gaetz, ki so želeli na pozive nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa ohromiti delovanje zvezne vlade s prekinitvijo proračunskega financiranja njenih agencij.

V nedeljo se je začelo novo proračunsko leto 2024, zakoni o proračunski porabi še niso potrjeni in kongres je običajno v takih primerih začasno podaljšal financiranje po proračunu iz prejšnjega leta.

Trump pa je od republikancev zahteval, da se financiranje vlade prekine. Gaetz je pri tem grozil McCarthyju, da bo sprožil postopek za njegovo odstavitev, če bo z demokrati in senatom sprejel dogovor o podaljšanju financiranja vlade.

McCarthy pa je v soboto presenetljivo prepričal demokrate, da so glasovali za predlog, ki ga je potem isti večer potrdil še senat. Po potrditvi je dejal, da je država pomembnejša, in če ga želi kdo odstaviti, naj to stori.

Matt Gaetz. Foto: Reuters
Matt Gaetz. Foto: Reuters

Gaetza so motila sredstva za Ukrajino

Dogovor, sprejet pozno v soboto, je izpustil šest milijard dolarjev pomoči za Ukrajino. Gaetz in drugi ultrakonservativci namreč vztrajajo, da ZDA porabijo preveč denarja za vojno v Ukrajini.

Kot poroča BBC, je Gaetz v ponedeljkovem govoru McCarthyja obtožil, da je sprejel skrivni dogovor z Belo hišo o umestitvi sredstev za Ukrajino v ločeno zakonodajo. McCarthy je to zanikal.

Prejšnja dva poskusa neuspešna

Gaetz je v ponedeljek vložil v postopek predlog za odstavitev McCarthyja. Zadnji tak poskus je bil sicer leta 2015, ko so neuspešno poskušali odstaviti predsednika predstavniškega doma Johna Boehnerja. Predtem pa je bil tak poskus leta 1910. Tudi tisti je bil neuspešen.

McCarthy je bil na položaj predsednika predstavniškega doma izvoljen s tesno večino, in to šele po tednu dni in 15 krogih glasovanj. Nasprotovali so mu republikanci, ker se ni zavezal drastičnemu krčenju proračuna in ustavni obtožbi predsednika Joeja Bidna. Da so ga potrdili na položaj, je med drugim sprejel pogoj, da lahko le en kongresnik zahteva glasovanje o njegovi odstavitvi.

McCarthy je poleti s predsednikom Bidnom sprejel dogovor o proračunu in javnem dolgu za dve leti. Biden je zato prejšnji mesec zavračal pogajanja o nadaljevanju financiranja vlade, saj da naj McCarthy spoštuje dogovor, ki je bil potrjen v kongresu.

Predsedniška tekma Biden – Trump trenutno v sodnih dvoranah