Gmotna škoda je velika. Na fotografiji zlomljena in udrta cesta v bližini letališča v Anchorageu. Foto: Reuters
Gmotna škoda je velika. Na fotografiji zlomljena in udrta cesta v bližini letališča v Anchorageu. Foto: Reuters

Potres, ki je zatresel aljaška tla v petek ob 8.29 po krajevnem času oziroma ob 18.29 po srednjeevropskem, je povzročil precejšnjo gmotno škodo v Anchorageu, ki ima skupaj z bližnjo okolico 400.000 prebivalcev.

Guverner razglasil stanje naravne katastrofe
Kot je sporočila tamkajšnja policija, je poškodovanih veliko stavb, velika škoda je nastala tudi na infrastrukturi. Veliko cest in mostov je zaprtih. Poročajo tudi o izpadih električnega omrežja. Poročil o poškodovanih ali smrtnih žrtvah pa za zdaj ni. Guverner Aljaske Bill Walker je razglasil stanje naravne katastrofe.

Iz Bele hiše so sporočili, da je bil predsednik ZDA Donald Trump, ki je na vrhu G20 v Buenos Airesu, seznanjen s potresom in da spremlja poročila o škodi.

Priča: Trenutno smo brez elektrike in vode
Na družbenih omrežjih so se že pojavile prve fotografije močno poškodovanih cest. Eden izmed prebivalcev Anchoragea Travis Starling je za BBC dejal, da trenutno nima ne elektrike ne vode. Starling je povedal, da imajo v tem letnem času le šest ur dnevne svetlobe: "S tajmingom smo imeli srečo, saj se je zgodil ravno ob sončnem vzhodu."

Najhujši potres v zgodovini ZDA – magnituda 9,2 – je leta 1964 prizadel prav Anchorage in opustošil regijo.

Jug Aljaske prizadel močan potres
Jug Aljaske prizadel močan potres