Foto: Reuters
Foto: Reuters

59-letna senatorka iz Minnesote naj bi se po poročanju BBC-ja na današnjem zborovanju v Dallasu v Teksasu pridružila in podprla Joeja Bidna. Ta je na strankarskih volitvah v Južni Karolini prepričljivo zmagal in tako optimistično čaka na "supertorek", ko bodo strankarske volitve v 14 zveznih državah. Predtem so mediji poročali, da na Klobucharjevo, ki je imela v primerjavi s svojimi tekmeci glede vrste vprašanj zelo zmerna stališča, ni pritiska, naj se umakne pred supertorkom, ker je v anketah Minnesote krepko vodila. Računalo se je, da bo osvojila večino delegatskih glasov iz te države, ki jih bo potem dala nekomu, ki ni Sanders. To se je tudi zgodilo.

"Kampanja Klobucharjeve potrjuje, da bo senatorka drevi odletela v Dallas, kjer se bo pridružila Bidnu na njegovem zborovanju in končala svojo kampanjo ter podprla (nekdanjega )podpredsednika," so iz njenega štaba sporočili za Reuters.

Tudi 38-letni nekdanji župan mesta South Bend v Indiani Buttigieg se je za konec kampanje odločil po prepričljivi Bidnovi zmagi v Južni Karolini. Da se ne bo več potegoval za predsedniško nominacijo, se je Buttigieg, prvi odkrito homoseksualni kandidat, odločil kljub nekoliko presenetljivo dobrim izidom na prvih volitvah v Iowi, kjer je osvojil največ delegatov, in New Hampshiru, kjer je bil drugi.

"Pot za našo kampanjo je končana, vendar pa ni končana pot za našo stvar. Priznati si moramo, da je najboljši način za ohranjanje zvestobe tem ciljem in idejam stopiti stran in pripeljati stranko in državo skupaj," je podpornikom povedal Buttigieg.

Buttigieg je ob prihodu na oder v domačem South Bendu poljubil svojega moža Chastena in poslal sporočilo otrokom, ki so to morda videli. "Vsakemu otroku, ki se sprašuje, ali je zaradi tega, ker je drugačen, morda manj vreden, pošiljamo sporočilo, da lahko nekdo, ki se je nekoč počutil enako, postane vodilni predsedniški kandidat ZDA s svojim možem ob strani," je dejal Buttigieg, ki si je utrjeval podporo med zmernimi, izobraženimi, neodvisnimi in celo nekdanjimi republikanskimi volivci. Ni pa je dobil med temnopoltimi in drugimi manjšinami, ki so pomemben del demokratske volilne baze.

Razlog za to je, da je kot župan odpustil prvega temnopoltega načelnika policije v mestu, nanj pa so kritike letele tudi zaradi obravnavanja primera iz lanskega leta, ko je belski policist ubil temnopoltega moškega.

Buttigieg je bil župan South Benda od leta 2012 do januarja letos. Foto: Reuters
Buttigieg je bil župan South Benda od leta 2012 do januarja letos. Foto: Reuters
Sorodna novica Vzpon mladega župana na čelo predsedniške tekme v ZDA

Pritisk, da se pomaga ustaviti Sandersa

Buttigieg bi sicer lahko brez težav ostal v tekmi vsaj še do tako imenovanega supertorka 3. marca, ko bo za volitve na vrsti 14 zveznih držav naenkrat (glasovali bodo tudi na Ameriški Samoi in demokrati na tujem), saj ni bil popolnoma brez možnosti za končni uspeh, a naj bi popustil pod pritiski vodstva stranke, da se skrči konkurenca med demokratskimi kandidati.

Sorodna novica "Sandersovi predlogi so pozitivni, a noben izmed njih ne ogroža kapitalizma"

Bidnova zmaga v Južni Karolini, njegova prva na štirih strankarskih volitvah, je povečala pritisk na druge bolj sredinske kandidate, da se umaknejo in s tem preprečijo pot do nominacije Bernieju Sandersu, ki se predstavlja kot demokratični socialist.

Po poročanju BBC-ja bi sicer lahko Sanders na supertorek ustvaril nedosegljivo prednost in bi bil še korak bližje nominaciji.

Kdo izmed peterice proti Trumpu?

V tekmi tako ostaja pet kandidatov: Biden, Sanders, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, nekdanji župan New Yorka, milijarder Michael Bloomberg, in kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard.

ZDA: Kaj bo prinesel "supertorek"?