Protesti, ki jih vodijo staroselci, so v Ekvadorju v zadnjih nekaj desetletjih zrušili tri predsednike. Foto: Reuters
Protesti, ki jih vodijo staroselci, so v Ekvadorju v zadnjih nekaj desetletjih zrušili tri predsednike. Foto: Reuters

Po navedbah očividcev so se protestniki, od katerih so nekateri nosili palice in lesene ščite, za kratek čas prebili skozi policijski kordon in v poslopju parlamenta vihteli zastave ter vzklikali gesla, nato so jih varnostne sile razgnale s solzivcem. V parlamentu v času vdora ni bilo osebja, poroča BBC.

Po poročanju lokalnih medijev so bile poškodovane tudi druge vladne stavbe v mestu.
Pozneje je predsednik Lenín Moreno v prizadevanjih, da bi zajezil proteste, razglasil policijsko uro, ki med 20. in 5. uro prepoveduje gibanje v bližini vladnih poslopij. Še prej je napovedal, da je začasno preselil sedež vlade iz glavnega mesta Quito v pristaniško mesto Guayaquil.

Policija proti protestnikom uporablja veliko solzivca, tudi konje. Foto: Reuters
Policija proti protestnikom uporablja veliko solzivca, tudi konje. Foto: Reuters

Moreno je medtem odločno zavrnil možnost odstopa. "Ne vidim, zakaj bi odstopil, če pa sprejemam prave odločitve," je dejal. Protestnike je obtožil poskusa državnega udara. Vlada je sicer sporočila, da je odprta za pogovore s posredovanjem Združenih narodov ali Rimskokatoliške cerkve.

Prejšnji teden je razglasil izredne razmere, a mu ni uspelo ustaviti protestov, ki jih vodijo skupine staroselcev, ki zahtevajo konec varčevalnih ukrepov in vrnitev subvencij za pogonska goriva.

Podražitev goriva, krčenje plač, dopusta

V državi se je namreč cena dizelskega goriva več kot podvojila, cena bencina pa je narasla za skoraj 30 odstotkov, ker je vlada 3. oktobra na zahtevo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) odpravila subvencije na pogonska goriva, ki so veljale 40 let in so državo stale 1,3 milijarde dolarjev na leto. Odprava subvencij je bila pogoj za 4,2 milijarde dolarjev IMF-ovega posojila.

Moreno je ob tem napovedal tudi več reform delovnopravne in davčne zakonodaje. Med drugim bo vlada za 20 odstotkov zmanjšala plače novih zaposlenih v javnem sektorju, uslužbenci v javnem sektorju bodo prisiljeni vladi donirati za en dan plače na mesec, letni dopust za delavce v javnem sektorju se bo prepolovil s 30 na 15 dni. Obenem je vlada zmanjšala davek na prihodek, poroča Al Džazira.

Ukrepi so razjezili številne v Ekvadorju, kjer je mesečna minimalna plača okoli 360 evrov.

Odprava subvencij je sprva sprožila stavko sindikatov prevoznikov, ki pa so pozneje svoje dejavnosti ustavili, a protesti so se nadaljevali. Protestniki iz vrst staroselcev so zaprli ceste v državi in na tisoče jih je na večje proteste pripotovalo v Quito. Nekatere zapore cest ovirajo dobavo goriva, zato ga je v nekaterih delih države začelo primanjkovati.

V celotni državi naj bi doslej v nemirih umrla dva človeka, več deset naj bi bilo ranjenih.

Protesti v Ekvadorju se zaostrujejo