Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Franciji je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 67 odstotkov prebivalstva, medtem ko je 56 odstotkov cepljenih z vsemi odmerki, so sporočile francoske zdravstvene oblasti.

Med vsemi prebivalci, starejšimi od 12 let, je prvi odmerek cepiva v državi prejelo 78 odstotkov prebivalcev, 65 odstotkov pa je že popolnoma cepljenih, pa poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kljub napovedanemu obveznemu celjenju za vse zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše v državi je stopnja precepljenosti med njimi za zdaj zgolj 70-odstotna, kar je po mnenju pristojnih oblasti prenizko.

Medtem se je rast okužb in povečevanje števila bolnikov v bolnišnicah upočasnilo, pri čemer so izjema čezmorska ozemlja, ki jih je zadnji val pandemije močno prizadel. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je bila konec prejšnjega tedna za celotno državo 236.

Ta konec tedna v Franciji znova pričakujejo množične proteste proti strogim določilom glede cepljenja. Poleg tega so številni nezadovoljni zaradi covidnega potrdila, ki je od začetka tedna v Franciji med drugim potrebno za obisk kavarn, restavracij in potovanja z letali ter medkrajevnimi vlaki. S potrdilom prebivalci dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Poživitveni odmerek bi tako lahko dobilo manj kot tri odstotke prebivalstva ZDA. Foto: Reuters
Poživitveni odmerek bi tako lahko dobilo manj kot tri odstotke prebivalstva ZDA. Foto: Reuters

V ZDA rizičnim osebam poživitveni odmerek

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 družb Pfizer in Moderna za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Že pred tem je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporočil cepljenje tudi nosečnicam in doječim materam.

V ZDA bodo osebe z oslabljenim imunskim sistemom dobile možnost poživitvenega odmerka. S tem želijo zaščititi predvsem prejemnike organov in tiste, pri katerih so diagnosticirali podobno stopnjo oslabljenega imunskega sistema.

"Država je vstopila v nov val pandemije covida-19 in FDA ve zelo dobro, da hujši potek bolezni najbolj grozi ljudem z oslabljenim imunskim sistemom," je povedala predstavnica FDA-ja Janet Woodcock.

Poživitveni odmerek bi tako lahko dobilo manj kot tri odstotke prebivalstva ZDA. CDC bo danes predvidoma razpravljal o dodatnih priporočilih za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

CDC je ta teden cepljenje priporočil tudi nosečnicam in doječim materam. Priporočilo velja tudi za tiste ženske, ki želijo zanositi. Glede na novo študijo s skoraj 2500 nosečnicami so ugotovili, da cepljenje s cepivi družb Pfizer in Moderna pred zanositvijo ali v prvih 20 tednih nosečnosti ne vodi v večjo ogroženost in možnost splava.

Zagotovili so, da so cepiva varna in učinkovita. Kakršni koli poznani ali mogoči stranski učinki po cepljenju pa so zanemarljivi v primerjavi s prednostmi cepljenja, so dodali.

V ZDA so v zadnjih tednih opazili povečano število nosečnic s težjim potekom covida-19.
Do zdaj je v ZDA v celoti cepljenega 50,3 odstotka prebivalstva. V povprečju v državi dnevno potrdijo okoli 110.000 novih okužb, pred prihodom različice delta jih je bilo nekaj časa po okoli 10.000 na dan.

Je novi koronavirus ušel iz laboratorija v Vuhanu?