Turčija je kljub nasprotovanju ZDA, svoje zaveznice v Natu, od Rusije kupila protiraketni sistem S-400. Foto: EPA
Turčija je kljub nasprotovanju ZDA, svoje zaveznice v Natu, od Rusije kupila protiraketni sistem S-400. Foto: EPA

ZDA so prepovedale izdajo ameriških izvoznih licenc za SSB kot tudi izdajo vizumov za vodjo te turške agencije Ismaila Demirja. Zamrznili so tudi njegovo premoženje.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je poudaril, da so z uvedbo sankcij ZDA "poslale jasen signal, da bodo v polnosti izvajale ameriške zakone in ne bodo tolerirale pomembnih transakcij z ruskim obrambnim in obveščevalnim sektorjem", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je lani od Rusije kupila ruski protiraketni sistem S-400 kljub opozorilom, da to ni združljivo s članstvom Turčije v zvezi Nato. ZDA se bojijo, da bo Rusija prek radarjev protiraketnega sistema prišla do podatkov o ameriških vojaških letalih F-35.

Ankara: Pripravljeni smo na dialog

Turško zunanje ministrstvo je v odzivu na uvedbo ameriških sankcij danes Washington pozvalo, naj znova premisli o teh "nepoštenih sankcijah", saj da so se v duhu zavezništva, ki zavezuje partnerki v Natu, pripravljeni o zadevi pogovoriti v dialogu in prek diplomacije, poroča AFP.

Vodja agencije SSB Demir pa je dejal, da sankcije ne bodo povzročile škode turški obrambni industriji, ki bo dosegla cilj polne neodvisnosti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pompeo je ob objavi odločitve o uvedbi sankcij poudaril, da so ZDA Turčiji na najvišjih ravneh in ob številnih priložnostih dale jasno vedeti, da bi nakup sistema S-400 ogrozil varnost ameriške vojaške tehnologije in osebja ter bi zagotovil pomembna sredstva ruskemu obrambnemu sektorju kot tudi ruski dostop do turške vojske in obrambne industrije.

Kljub temu se je Turčija odločila za nakup tega sistema in za njegovo testiranje, čeprav je na voljo interoperabilen sistem Nata, ki bi zadovoljil turške obrambne potrebe, je poudaril.

ZDA so sicer Turčijo že izključile iz skupnih naporov za razvoj ameriških vojaških letal F-35.

Moskva: Sankcije so nezakonite

Uvedbo sankcij proti Turčiji je kot nezakonito obsodil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Meni, da so še en izraz arogantnega odnosa ZDA do mednarodnega prava ter da gre za "nezakonite, enostranske prisilne ukrepe, ki jih ZDA uporabljajo že leta".