Sarah Palin še vedno velja za eno izmed kandidatk za republikansko nominacijo za predsedniške volitve, ki bodo naslednje leto. Foto: EPA
Sarah Palin še vedno velja za eno izmed kandidatk za republikansko nominacijo za predsedniške volitve, ki bodo naslednje leto. Foto: EPA
Sarah Palin
Palinova je izdala tudi knjigo, ki je postala velika uspešnica. Foto: EPA

Kar 24.000 strani elektronske pošte nekdanje guvernerke je objavila zvezna država Aljaska, predstavniki oblasti pa so natisnjena pisma izročili medijskim organizacijam, ki so si prizadevale za vpogled v pošto vse od trenutka, ko se je Palinova avgusta leta 2008 kot podpredsedniška kandidatka Johna McCaina znašla v središču zanimanja javnosti.

Točno 24.199 natisnjenih strani zajema prvih 21 mesecev Palinove na položaju guvernerke - od leta 2006 pa do avgusta 2008, ko je sprejela nominacijo za podpredsednico. Aljaške oblasti niso objavile le 2.300 strani pisem, kjer so se sklicevali na pravico do lastnine in zasebnosti. V petek se je v prestolnico Aljaske Juneau zgrnilo ogromno novinarjev, ki so hoteli videti pošto, ki so jo izdali le v natisnjeni obliki.

Palinova hvalila Obamo, se jezila nad novinarji ...
BBC poroča, da so številna pisma napisana v običajnem slogu Sarah Palin. Le dan po tem, ko jo je John McCain izbral za svojo podpredsedniško kandidatko, je sodelavcu napisala "Ali lahko zavraga verjameš?" (Can you flippinbelieveit?!). Pisma razkrivajo tudi njeno jezo zaradi afere Troopergate, kjer so jo obtožili, da se je hotela maščevati nekdanjemu možu njene sestre, aljaškemu policistu. "Opravičujem se, če zvenim besna, a me res jezi, kako neinformirani so zakonodajalci, novinarji in drugi, ki se ukvarjajo s temo," je napisala sodelavcem.

V enem izmed elektronskih pisem je Palinova pohvalila govor takratnega predsedniškega kandidata Baracka Obame o energetski politiki ter svojim pomočnikom ukazala, naj napišejo sporočilo, kjer bi ga pohvalili in mu prikimali.

... tožila nad govoricami in si prizadevala za solarij
V pismih je mogoče razbrati tudi jezo Palinove nad novinarskimi vprašanji, ali verjame v dinozavre in ali so kdaj živeli skupaj z ljudmi, odgovor na govorice, da je imela zunajzakonsko razmerje: "Počutim se, kot da sem na prelomni točki zaradi govoric. Sovražim ta del službe in si včasih rečem, da tega preprosto ni vredna," je zapisala Palinova. V pismih je mogoče najti tudi tiste, kjer se je Palinova trudila postaviti solarij v guvernerjevo palačo v Juneauju.

V več elektronskih sporočilih je skušala razkriti identiteto človeka, ki jo je obtožil, da svojega sina Triga ni primerno pripela v avtomobilu, prebrati je mogoče jezna sporočila, ko se je jezila zaradi dostopa oblasti do njenega osebnega računalnika, med pismi je tudi prošnja svojim sodelavcem, naj ji priskrbijo srečanje z Johnom McCainom, več mesecev preden jo je izbral za svojo podpredsedniško kandidatko.

"Palinova kot aktivna guvernerka"
Tiskovni predstavnik komiteja Palinove Tim Crawford je povedal, da je mogoče iz elektronskih pisem spoznati "zelo aktivno guvernerko Sarah Palin, ki je bila direktorica svoje zvezne države". Palinova sama pa je že prejšnji teden, ko je izvedela za namero aljaških oblasti, za televizijo Fox News povedala, da velika večina teh sporočil ni bila namenjena za objavo in da so številne izmed njih vzeli iz konteksta.

Časopisni hiši New York Times in Washington Post sta že sporočili, da bosta sporočila Palinove prekopirali in objavili na svojih spletnih straneh, televizijska mreža MSNBC pa želi na spletu uporabnikom ponuditi kar celotno bazo sporočil Palinove, po kateri bo mogoče brskati po različnih kriterijih.

Palinova za predsedniško kandidatko?
Palinova je s položaja guvernerke Aljaske odstopila julija 2009, da bi se lahko posvetila svoji javni politični karieri. Večkrat se je pojavila na televiziji Fox News, imela pa je tudi svojo resničnostno oddajo, kjer so lahko gledalci spremljali življenje njene družine na Aljaski. Palinova velja za eno izmed kandidatk za republikansko predsedniško nominacijo.