Schröder in Putin - zaveznika za vedno? Foto: EPA
Schröder in Putin - zaveznika za vedno? Foto: EPA
Gerhard Schröder
Schröder ni varčeval s kritiko zahodnih držav. Foto: Reuters

V intervjuju za nemški časopis Der Spiegel je zavzel drugačno mnenje od zdajšnje kanclerke Angele Merkel, ki je v petek po pogovorih z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom sogovornika pozvala, naj Moskva spoštuje ozemeljsko celovitost Gruzije.

Nikoli več stanje pred šestim avgustom?
Schröder, ki je med sedemletnim vodenjem nemške vlade s takratnim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom razvil odlične odnose, zdaj pa vodi nemško-ruski konzorcij, ki gradi plinovod pod Baltskim morjem, je dejal: "Ne verjamem, da je cilj Rusije priključitev Južne Osetije in Abhazije, kot tudi ne verjamem, da je še mogoča vrnitev na stanje pred izbruhom krize. To se mi zdi povsem nemogoče."

Gruzija ukrepala s podporo ZDA?
Poleg tega je okrcal Zahod, ker se ne zna pogajati z Rusijo, in evropske države pozval, naj okrepijo vezi z Moskvo, na vprašanje, kdo je po njegovem mnenju kriv za začetek spopadov, pa je jasno pokazal na Tbilisi.

"Povod za začetek vojaških spopadov je bil gruzijski vdor v Južno Osetijo. Ne mešajmo stvari, prosim. Zahod je v odnosih z Rusijo v zadnjem času naredil veliko napak." Schröder je tudi izrazil dvom, da ZDA, trden gruzijski zaveznik, niso bile obveščene o gruzijskih načrtih, saj imajo v tej državi precej vojaških svetovalcev.

Zahod podprl Gruzijo
Berlin, Washington, London in več nekdanjih sovjetskih držav so po izbruhu nasilja v gruzijski separatistični republiki Južni Osetiji obtožili Rusijo in njeno vojaško posredovanje označili kot neprimerno ter poudarili, da morata tako Južna Osetija kot Abhazija ostati del Gruzije.

A. P.