Na Slovaškem so na obletnico umora znova pripravili množične shode. Foto: EPA
Na Slovaškem so na obletnico umora znova pripravili množične shode. Foto: EPA

Neimenovani specializirani tožilec je novinarjem v Bratislavi razkril, da so 8. marca slovaškega milijonarja Mariana K. obtožili, da je naročil umor preiskovalnega novinarja. Pristojne službe so pripravile 15.000 strani dolgo poročilo, ki razkriva, kako naj bi Kočner zaradi Kuciakovega pisanja organiziral njegov umor, navaja New York Times.

Preiskovalnega novinarja in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so februarja lani ustrelili na njunem domovanju v kraju Velka Mača okoli 65 kilometrov vzhodno od prestolnice Bratislava. Umor je sprožil množične proteste po državi in odstope v najvišjih političnih vrstah, tudi premierja Roberta Fica.

Sprva sum padel na prevajalko

Zaradi umora novinarja so že lani vložili obtožnice proti štirim osebam. Sprva so sklepali, da je umor naročila 44-letna Alena Zsuszova ‒ prevajalka italijanščine za Kočnerja, ki je tudi boter njene hčere. Med prijetimi sta še domnevni morilec Tomas Szabo in voznik Miroslav Marcek, ki ga je domnevno peljal na kraj zločina.

Četrti obtoženi, poslovnež Zoltan Andrusko, je kasneje preiskovalcem razkril, da je Kočner pravi naročnik umora, za katerega naj bi plačal 70.000 evrov. Kuciak je pri svojem delu pisal o korupciji med slovaškimi politiki, zlorabah evropskih sredstev in davčnih goljufijah. V času umora je preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki.

27-letni novinar je preiskoval tudi sporne dejavnosti Mariana Kočnerja, ki je od junija lani v priporu zaradi afere ponarejanja zadolžnic. New York Times navaja, da je Kuciak napisal več kot ducat prispevkov o Kočnerju in njegovih povezavah s policijo in tožilci.

Novinarja in zaročenko so ubili na njunem domovanju v kraju Velka Mača. Foto: EPA
Novinarja in zaročenko so ubili na njunem domovanju v kraju Velka Mača. Foto: EPA

Pred umorom grožnje po telefonu

"Lahko ste prepričani, da vam bom namenil posebno pozornost, gospod Kuciak. Pozoren bom na vas, vašo mater, očeta, brate in sestre," je Kučner zabrusil Kuciaku v telefonskem pogovoru septembra 2017, nekaj mesecev pred umorom, potem ko je novinar nanj naslovil vprašanja glede njegove sporne posesti. Uredništvo Aktuality.sk, za katerega je delal Kuciak, je objavilo posnetek telefonskega pogovora, katerega pristnost je policija potrdila.