Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Z zaporo, ki so jo začeli v ponedeljek, so želeli tako kot njihovi poljski kolegi opozoriti na slabši položaj v primerjavi z njihovimi cenejšimi ukrajinskimi konkurenti.

"Ukrajinska stran na nas izvaja tolikšen pritisk, da ga ni več mogoče prenašati," je tik pred odpravo zapore za slovaško tiskovno agencijo Tasr povedal predsednik Unas Stanislav Skala. Nedolgo zatem je združenje sporočilo, da so blokado na zahtevo varnostnih sil končali.

Po navedbah Unas so stavkajoči prevozniki zahtevo varnostnih sil izpolnili, ker so te predtem spoštovale njihovo pravico do protesta. Ta je bil sicer prvotno časovno neomejen, medtem ko so se kratkotrajne blokade vrstile že prej, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za stavko in blokado mejnih prehodov z Ukrajino so se pred slovaškimi prevozniki odločili njihovi poljski kolegi, ki zahtevajo ponovno vzpostavitev omejitev uvoza blaga iz vzhodne sosede in opozarjajo na nelojalno konkurenco.

Največji mejni prehod za tovorni promet med Ukrajino in Poljsko, Jahodin –Dorogusk so sicer v ponedeljek po več tednov trajajočem protestu spet odprli.