Sarkozy je poslušal sodbo, vendar je sodišče zapustil brez komentarja. Foto: Reuters
Sarkozy je poslušal sodbo, vendar je sodišče zapustil brez komentarja. Foto: Reuters

Sarkozyja je sodišče leta 2021 obsodilo na enoletno zaporno kazen. Po pritožbi je prizivno sodišče odločilo, da mora Sarkozy odsedeti šest mesecev, preostalih pol leta pa bo odslužil pogojno, kar lahko stori na domu pod elektronskim nadzorom.

Kazni zaradi pritožbe ni odslužil, prav tako bo zaradi pritožbe zadržana tudi sedanja kazen.

"Današnja sodba je zelo vprašljiva, zato se bomo pritožili na kasacijsko sodišče," je povedal njegov odvetnik Vincent Desry, ki vztraja, da je Sarkozy nedolžen.

Kasacijsko sodišče je najvišje sodišče v državi, ki se v svojih sodbah osredotoča na pravilnost sodnih postopkov, in ne na dejstva v zadevah. Postopki pred sodiščem lahko trajajo več let.

Sarkozy, ki je Franciji predsedoval med letoma 2007 in 2012, je ostal vplivna osebnost med konservativci in v prijateljskih odnosih s predsednikom Emmanuelom Macronom – kljub vrsti sodnih postopkov in preiskav zaradi financiranja kampanje, korupcije in podkupovanj.

Vedno je zanikal obtožbe, da je njegova stranka Republikanci, takrat znana kot UMP, sodelovala s podjetjem za odnose z javnostmi Bygmalion in prikrivala resnične stroške njegove kampanje, ki so jo zaznamovali razkošni dogodki.

Sarkozy je med zaslišanjem krivdo pripisoval nekaterim članom svoje volilne ekipe. "Nisem izbral nobenega darovalca, nisem podpisal nobene ponudbe ali računa," je vztrajal na sodišču.

Francija strogo omejuje porabo sredstev za volilne kampanje. Tožilci trdijo, da je Sarkozy za kampanjo leta 2012 porabil 42,8 milijona evrov, kar je skoraj dvakrat več od dovoljenega zneska.