Katoliško cerkev v zadnjih letih pretresa vrsta afer, povezanih s pedofilijo, posebno v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, ZDA in na Irskem. Foto: EPA
Katoliško cerkev v zadnjih letih pretresa vrsta afer, povezanih s pedofilijo, posebno v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, ZDA in na Irskem. Foto: EPA
Cerkev ni pomagala žrtvam

Dolgo pričakovano poročilo je sestavila neodvisna komisija, ki navaja, da predstavniki Cerkve niso ustrezno ravnali, ker so "želeli preprečiti afero".

Nizozemska škofovska konferenca je v odzivu izrazila obžalovanje, žrtvam pa izrekla "iskreno opravičilo". "Ta epizoda nas navdaja s sramom in obžalovanjem. Razkritja o spolnih zlorabah mladoletnikov in praksa, ki jo omenja poročilo, so šokantna," so zapisali v sporočilu za javnost.

Izsledki poročila temeljijo na raziskavi med 34.000 ljudmi. Po mnenju komisije je bil eden od desetih nizozemskih otrok žrtev ene izmed oblik zlorab, medtem ko se ta delež podvoji na 20 odstotkov, če se upošteva otroke, ki so del svoje mladosti preživeli v katoliških ustanovah.

Šestčlanska komisija, v kateri so bili med drugim nekdanji sodnik, univerzitetni profesor in psiholog, je prejela 1.800 pritožb o zlorabah v katoliških šolah, seminarjih in sirotišnicah. Ustanovljena je bila lani pod vodstvom nekdanjega ministra Wima Deetmana.

Cerkev bo oblikovala sistem odškodnin
Naloga komisije je bila, da razišče obtožbe o zlorabah od leta 1945, povod pa so bile podobne afere po vsem svetu in ponavljajoči se primeri zlorab v enem od nizozemskih samostanov, ki so se nato razširile še na druge katoliške ustanove po vsej Nizozemski.

Prejšnji mesec je nizozemska Katoliška cerkev privolila, da bo vzpostavila sistem kompenzacij, ki bo žrtvam zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki in drugi cerkveni delavci, omogočil izplačilo odškodnin.

Glede na naravo zlorabe naj bi žrtve prejele od 5.000 do 100.000 evrov odškodnine.

Nizozemski statistični urad navaja, da se jih je leta 2008 med 16 milijoni Nizozemcev za katoličane opredelilo 29 odstotkov.

Cerkev ni pomagala žrtvam