Roman je dvignil veliko prahu med muslimani po vsem svetu. Foto: Random House
Roman je dvignil veliko prahu med muslimani po vsem svetu. Foto: Random House
Pisanje o preroku Mohamedu je za muslimane občutljiva zadeva. Foto: EPA

"Dragulj iz Medine" - knjižni prvenec ameriške novinarke Sherry Jones je v srbske knjigarne prišel 1. avgusta, kar je teden dni pred tem, ko je založba Random House v ZDA za "nedoločen čas" preložila izdajo knjige, ki je bila napovedana za 12. avgust.

V nedeljo, dva tedna po prihodu spornega romana v srbske knjigarne, je islamska skupnost zahtevala prepoved prodaje romana, saj ta žali njihova čustva.. "V Srbiji vedno obstaja tržišče za zgodovinske romane. Nisem si mislil, da bi bil (roman) žalitev za kogar koli," je dejal Aleksandar Jasić, direktor srbske založbe Beobook, ki je v dveh tednih prodala 600 izvodov romana, a nato vseeno pristala na umik 400 izvodov prvega natisa.

"Srbija je bila edina država, kjer se je knjiga prodajala," je dejal Jasić in ob tem priznal, da je bil namen založbe edino zaslužek in ne politično opredeljevanje. Založba se je po umiku knjige opravičila in srbska islamska skupnost je opravičilo sprejela ter odpovedala napovedane proteste.

Opis odnosa med Mohamedom in Aišo
Roman pripoveduje o podrobnostih odnosa Mohameda z ženo Aišo od njune zaroke do prerokove smrti. Aišo, s katero se je Mohamed zaročil, ko je imela šest let, pogosto opisujejo kot prerokovo najbolj priljubljeno ženo.

"Zasebna življenja so nekaj, kar bi morali zadržati zase in o tem ne bi smel govoriti nihče," je dejal srbski imam Muhamed Jusufpahić, drugi najvišji predstavnik srbske islamske skupnosti, ki šteje 550.000 pripadnikov, živečih večinoma ob meji z Bosno in Hercegovino.

"Žalitve verskih čustev so vodile do vojn v tej regiji," je dejal Jusufpahić in dodal, da bi imeli manj vojn, če bi bili zmožni, da se temu izognemo.

G. V.