Pripadniki srbske vojske imajo od 1. januarja za 10 odstotkov višje plače. Fotografija prikazuje srbske vojake na vojaški paradi Granit 2023. Foto: EPA
Pripadniki srbske vojske imajo od 1. januarja za 10 odstotkov višje plače. Fotografija prikazuje srbske vojake na vojaški paradi Granit 2023. Foto: EPA

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je v pogovoru za srbsko televizijo Happy TV dejal, da bo generalštab srbske vojske predsedniku Aleksandru Vučiću kot vrhovnemu poveljniku vojske in parlamentu posredoval pobudo za odpravo sklepa o ukinitvi obveznega služenja vojaškega roka. Pobuda temelji na oceni varnostnih razmer v državi.

Sklep o ukinitvi obveznega služenja vojaškega roka so v Srbiji sprejeli pred 13 leti. Obrambno ministrstvo bo po besedah ministra predlagalo obvezno služenje vojaškega roka do največ štiri mesece. Koliko točno bo trajalo, naj bi ocenile pristojne službe in širša strokovna javnost.

"Po 13 letih imamo potrebo po usposabljanju in zapolnjevanju vrst rezervne vojske. Iz srbske vojske je odšlo 13 generacij, ko ni bilo obveznega služenja vojaškega roka. Naše obrambne in varnostne potrebe so, da imamo nove rekrute, ki bodo vedno pripravljeni zaščititi državo," je dejal Vučević po poročanju portala televizije Happy TV. Poudaril je tudi, da to ne pomeni, da se pripravljajo na konflikte ali da so na vidiku "neke vojne".

Srbska vojska je preteklo leto po mnenju Vučevića sicer končala veliko močnejša, kar zadeva vojaško opremo in stopnjo usposobljenosti osebja, kot zelo pomembno odločitev vlade pa je izpostavil tudi zvišanje plač v vojski za deset odstotkov od 1. januarja.