Djukanovića bo nasledil njegov dolgoletni sodelavec. Foto: EPA
Djukanovića bo nasledil njegov dolgoletni sodelavec. Foto: EPA
Svetozar Marović
Iz aktivne politike se poslavlja tudi podpredsednik vladajoče stranke in predsednik razpadle državne skupnosti Srbije in Črne gore Svetozar Marovič. Foto: EPA

Šturanoviću je mandata podelil predsednik države Filip Vujanovič, predpisi pa določajo, da mora parlamentu sestavo vlade predlagati v dveh mesecih od imenovanja. 46-letni Šturanović prihaja iz vladajoče Demokratske stranke socialistov, ki je skupaj s koalicijsko partnerko Socialdemokratsko stranko na septembrskih volitvah dobila 41 izmed 81 poslanskih sedežev.

Izbiro podpira tudi opozicija
Predsednik Vujanović je Šturanovića predstavil kot odkritega, strpnega in konstruktivnega politika, ki uživa široko podporo javnosti. Za zmernega in korektnega človeka ga imajo tudi v večini opozicijskih strank, nekateri mediji pa o njem poročajo kot o redkem politiku, katerega ime ni vpleteno v številne afere.

Šturanović je bil od leta 1993 dvakrat izvoljen za poslanca v zboru državljanov nekdanje Zvezne republike Jugoslavije, spomladi 2001 je postal poslanec v črnogorskem parlamentu, nekaj mesecev pozneje pa ga je Djukanović imenoval za pravosodnega ministra.

Djukanović v poslovne vode?
Zdajšnji premier Djukanović se je novemu mandatu odpovedal iz osebnih razlogov, vsaj do kongresa Demokratske stranke socialistov spomladi prihodnje leto pa še ostaja njen predsednik. Zanikal je, da se iz politike umika zaradi pritiska mednarodne skupnosti in da bo v prihodnje vladal "iz sence". Na novinarski konferenci 5. okrobra je dejal, da odhaja v trenutku, ko je v Črni gori zagotovljena politična in gospodarska stabilnost in poudaril, da je prišel čas za nove ljudi z novo energijo. Napovedal je, da se bo v prihodnje preizkusil kot poslovnež.