Foto:
Foto:

Afriška unija je pred tem sporočila, da sudanska vojska ni spoštovala sobotnega roka za končanje spopadov v pokrajini Darfur. Kot je za BBC povedal tiskovni predstavnik te organizacije, se je vojska znova zapletla v spopade z uporniki v južnem Darfurju.

Sudanski zunanji minister Mustafa Osman Ismail je povedal, da je vlada spoštovala premirje, vendar so njihovo vojsko v Darfurju napadli uporniki, zato je ta sledila napadalcem do mesta Labado in ga zasedla.

Afriška unija in veleposlaniki zahodnih držav so pred tem zagrozili z odhodom z mirovnih pogovorov v Nigeriji, če njihovega ultimata, ki je potekel v soboto, ne bodo spoštovali.

Spopadi so se v zadnjih dveh tednih še poostrili, saj je sudanska vojska vdrla na področja, ki so jih pred tem zasedali sudanski uporniki. V torek so uporniki zato protestno zapustili pogajanja. Voditelja dveh uporniških skupin, Sudanske osvobodilne vojske in Gibanja za pravičnost in enakost, obljubam Kartuma ne verjameta in za vrnitev na pogajanja zahtevata umik sudanske vojske iz vseh v zadnjih dneh zasedenih krajev.