Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Identitete napadalca še niso uradno potrdili, niti nagiba za napad ne.

Policija je sporočila, da je bil to 32-letni prosilec za azil iz Irana, ki je v četrtek zvečer na regionalnem vlaku v bližini mesta Yverdon, slabih 80 kilometrov zahodno od švicarske prestolnice Bern, zajel skupno 15 ljudi.

Policija je vlak, ki je stal na postaji Essert-sous-Champvent, obkolila in po skoraj štirih urah pogajanj izkoristila priložnost za posredovanje, ko se je storilec za kratek čas oddaljil od talcev. Za odvračanje njegove pozornosti so uporabili eksplozivno napravo, nakar naj bi napadalec s sekiro planil na enega od policistov, ki ga je ustrelil in ubil.

Ni znakov, da je bil to terorizem

"V tej fazi preiskave nagibi storilca še niso znani," je na novinarski konferenci povedal predstavnik policije v kantonu Vaud Jean-Christophe Sauterel. Prav tako še ni znano, kaj je moški z zajetjem talcev želel doseči. Sauterel je dejal, da ni znakov, da je bil to teroristični incident.

Zajemanje talcev v Švici je redko. Januarja 2022 so bili delavci podjetja, ki proizvaja ure, zajeti kot talci in prisiljeni odpreti trezor z dragocenimi kovinami.