Slavje Laj Čingteja po razglasitvi volilnih izidov. Foto: Reuters
Slavje Laj Čingteja po razglasitvi volilnih izidov. Foto: Reuters

Kot piše Deutsche Welle, ameriško delegacijo sestavljata nekdanji svetovalec za ameriško nacionalno varnost Stephen Hadley in nekdanji namestnik zunanjega ministra James Steinberg. Namen obiska so pogovori o "izboljšanju miru in varnosti" na otoku.

"Američana prihajata na zasebni obisk. V Tajvanu se bosta srečala z več tamkajšnjimi politiki in prenesla čestitke ameriškega ljudstva Tajvanu za izvedbo uspešnih volitev," je sporočil Ameriški institut v Tajvanu (AIT), ki je dejansko ameriško veleposlaništvo v Tajpeju.

Kot odziv nove vojaške vaje?

Obisk bo verjetno znova vznejevoljil Peking, ki vidi Tajvan kot sestavni del Kitajske in si prizadeva znova dobiti nadzor nad tem otokom, tudi s silo, če bo treba. Podobni obiski so v preteklosti spodbudili Peking, da je v vodah v bližini Tajvana izvedel vojaške vaje.

Branjenje otoka med grožnjami Kitajske

Laj Čingte, kandidat vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP), je na predsedniških volitvah dobil nekaj več kot 40 odstotkov glasov. Predstavlja se kot zagovornik demokracije in naslednik odhajajoče predsednice Caj Ingven, ki je gojila tesne stike z ZDA. Laj je v govoru po zmagi dejal, da bo ohranjal mir in stabilnost v Tajvanski ožini. Obenem se je zavezal, da bo branil otok pred kitajskimi grožnjami. "Odločeni smo zaščititi Tajvan pred nenehnimi grožnjami in ustrahovanjem Kitajske," je obljubil privržencem. Dodal je sicer, da si želi tudi sodelovanja s Kitajsko.

Tajvansko zunanje ministrstvo pa je pozvalo Peking, "naj spoštuje volilni izid, se sprijazni z realnostjo in opusti zatiranje Tajvana, da bi se pozitivne interakcije skozi ožino vrnile na pravo pot".

Tajvan je strateško zelo pomembno območje tako za Kitajsko kot ZDA. Foto: Reuters
Tajvan je strateško zelo pomembno območje tako za Kitajsko kot ZDA. Foto: Reuters

Washington vznemiril Kitajsko

Peking je Laja pred volitvami označil za "resno nevarnost" in volivce pozval, naj ga ne podprejo. Po razglasitvi izidov pa je Kitajska sporočila, da ti ne bodo spremenili osnovnega okvira in trenda razvoja odnosov ali ovirali neizogibne ponovne združitve Kitajske.

ZDA so zmagovalcu volitev čestitale. "Čestitamo tudi tajvanskemu ljudstvu, ker je ponovno pokazalo moč svojega trdnega demokratičnega sistema in volilnega procesa," je v sobotni izjavi zapisal State Department. S tem so vznemirili Peking. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je namreč dejal, da ta ameriška izjava "pošilja zelo napačen signal separatističnim silam za 'neodvisnost Tajvana'". "To močno obžalujemo, odločno nasprotujemo in smo glede tega tudi resno opozorili ameriško stran," je dodal.

Po njegovih besedah takšna izjava Washingtona "resno krši načelo ene Kitajske" kakor tudi njegovo zavezo, da bo imel le neuradne odnose s Tajvanom.

Reportaža Karmen Švegl iz Tajvana
Ameriška delegacija prišla v Tajvan