V Libanonu bo poleg italijanskih, francoskih in španskih kmalu tudi tisoč kitajskih vojakov. Foto: EPA
V Libanonu bo poleg italijanskih, francoskih in španskih kmalu tudi tisoč kitajskih vojakov. Foto: EPA
Ven Džjabao in Romano Prodi
Romano Prodi se v Pekingu mudi v okviru svojega šestdnevnega obiska Kitajske. Foto: EPA

Premier je odločitev sporočil po pogovorih z italijanskim premierjem Romanom Prodijem v Pekingu in dejal, da je Kitajska zaskrbljena nad razmerami v Libanonu ter da si bodo prizadevali za izboljšanje razmer. Tako bo Kitajska ena izmed držav, ki prispevajo največ vojakov za mirovno misijo v Libanonu, kaže pa, da je Kitajska začela krepiti diplomacijo tudi na področjih, ki prej zanjo niso bila ključnega pomena. Kitajska bo Libanonu namenila tudi pet milijonov dolarjev humanitarne pomoči.

Romano Prodi, ki je Peking obiskal v okviru kitajske turneje, je dejal, da odločitev Vena Džjabaa kaže na to, da je Kitajska pripravljena prevzeti pomembnejšo vlogo v mednarodni skupnosti.

Kitajska ni nikoli prevzela vodilne vloge v mirovnih enotah ZN-a, odkar pa postaja vedno pomembnejša gospodarska sila, jo EU in ZDA pozivajo k dejavnejši udeležbi v mirovnih operacijah. Tako je Peking v Libanon že pred izbruhom nasilja med Izraelom in Hezbolahom poslal 180 inženirjev.

Pozivi k odpravi embarga
Italijanski premier Prodi se je med obiskom Pekinga zavzel tudi za EU-jev preklic prepovedi prodaje orožja Kitajski, ki jo je Unija uvedla leta 1989, ko so kitajske oblasti zatrle upor na Trgu nebeškega miru.

Kitajska je EU že večkrat pozvala k preklicu prepovedi prodaje orožja, tokrat pa je Prodi tudi sam dejal, da je treba vprašanje rešiti čim prej. Mnenja članic EU-ja o tem so deljena. Francija ukinitvi ostro nasprotuje, Velika Britanija in Nemčija pa jo povezujeta z izboljšanjem položaja človekovih pravic na Kitajskem.