Obseg uničenja je monumentalen, je dejal premier Dominike. Foto: EPA
Obseg uničenja je monumentalen, je dejal premier Dominike. Foto: EPA
false
Nevihta se premika proti ZDA, vendar slabi, tako da Florida morda ne bo doživela najhujšega. Foto: EPA
Nevihta razdejala Dominiko

Premier Dominike Roosevelt Skerrit je dejal, da jih je Erika vrnila za 20 let v preteklost, saj je v državi z okoli 70.000 prebivalci povzročila toliko škode, da lahko govorijo o nacionalni tragediji. Uničenih je bilo namreč več sto hiš ter ceste in številni mostovi. "Obseg uničenja je katastrofalen. Pravzaprav moramo obnoviti Dominiko," je dejal premier. Država ima 72.000 prebivalcev.

Nevihta se je nato pomaknila proti Portoriku, kjer je ruvala drevesa, brez elektrike pa je ostalo 200.000 ljudi. Erika je v Portoriku uničevala pridelke in povzročila za 16 milijonov dolarjev škode. Prizadela je tudi Hispaniolo, na katerem ležita Haiti in Dominikanska republika, vendar je takrat veter pihal s hitrostjo le okoli 75 kilometrov na uro.

Gorato območje Hispaniole je nevihto še dodatno oslabilo. Reuters medtem poroča, da je Erika že izgubila moč. Nacionalni center za orkane ZDA v Miamiju je sporočil, da se je tropska nevihta spremenila v tropski ciklon.

Ostanki Erike naj bi se zdaj premaknili nad Kubo, kar bo olajšalo posledice suše, nato pa se bodo pomaknili nad Mehiški zaliv. Guverner ameriške zvezne države Florida Rick Scott je sicer preventivno razglasil izredne razmere.

Nevihta razdejala Dominiko