Blair je kmalu po tem, ko je junija 2007 po desetih letih zapustil premierski položaj, sprejel vlogo mirovnega odposlanca bližnjevzhodnega kvarteta. Foto: EPA
Blair je kmalu po tem, ko je junija 2007 po desetih letih zapustil premierski položaj, sprejel vlogo mirovnega odposlanca bližnjevzhodnega kvarteta. Foto: EPA

Britanski mediji poročajo, da policisti, ki varujejo Blaira med njegovimi počitnicami in poslovnimi potovanji, prebivajo v razkošnih hotelih s petimi zvezdicami.

The Mail on Sunday poroča o nastanitvah pripadnikov posebnih enot v hotelih, kjer je za eno noč bivanja treba odšteti 1.200 funtov, o najemih limuzin in drugih stroških na številnih potovanjih, med drugim na dvotedenskih počitnicah, ki jih je Blair preživel na Borneu in med katerimi je njegovo policijsko spremstvo porabilo več kot 20 tisoč funtov denarja Metropolitanske policije.

Spremstvo treh policistov na Baliju, kjer sta zakonca Blair preživela teden dni počitnic, je davkoplačevalce stalo 6.873 funtov. Policisti so Blaira v prvih štirih mesecih letošnjega leta spremljali na 21 mednarodnih potovanjih, med drugim v Abu Dabi, Jordanijo, Liberijo, na Kitajsko, v Izrael, Singapur, Malezijo in ZDA.

Blairovo varovanje dražje od Brownovega
Stroški policijskega varovanja Blaira naj bi bili skoraj za polovico višji od stroškov varovanja (zdaj tudi že nekdanjega) premierja Gordona Browna, Blairovega naslednika na Downing Streetu 10, v njegovem zadnjem letu na tem položaju, še navaja časopis.

Blairov urad je zavrnil pozive, naj sam plača stroške policijskega varovanja, češ da nekdanji premier večino svojega časa nameni neplačanemu delu, ki zajema projekte v Afriki, njegovo delo kot mirovnega posrednika bližnjevzhodne četverice (EU, ZN, ZDA in Rusija) ter sodelovanje pri nekaterih fundacijah.

Varovanje mora biti racionalno
"Nekdanji premier, kdor koli je, ne glede na to, iz katere stranke je, potrebuje zaščito, a moramo zagotoviti, da je varovanje kar se da učinkovito in da davkoplačevalcev ne stane nič več, kot je absolutno potrebno," se je na poročanje medijev odzval britanski zunanji minister William Hague in ob tem pohvalil Blairovo vlogo mirovnega posrednika na Bližnjem vzhodu.

Vsi nekdanji britanski premierji so upravičeni do 24-urne policijske zaščite. Varovanje nekdanjega premierja Johna Majorja naj bi stalo 119 tisoč funtov na leto.