Med njegovimi nasprotniki se je Blaira, ker je tedanjemu predsedniku ZDA Georgeu Bushu sledil v vojno v Iraku, prijel vzdevek Bushev pudelj. Foto: EPA
Med njegovimi nasprotniki se je Blaira, ker je tedanjemu predsedniku ZDA Georgeu Bushu sledil v vojno v Iraku, prijel vzdevek Bushev pudelj. Foto: EPA
Gordon Brown in Tony Blair
Vedno bolj nepriljubljen Blair je vodenje britanskih laburistov in vlade junija 2007 po več kot desetih letih predal Gordonu Brownu. Foto: EPA

"Če bi delal, kar kritiki želijo, da bi delal, bi le sedel v kotu, a jaz tega ne bom nikoli naredil," je dejal v pogovoru za News Review. "Prideš v položaj, ko moraš preprosto živeti s kritikami. Tako pač je. Nekdo kot jaz bo tako ali drugače ustvaril veliko kontroverznosti. Preprosto se odločiš, da boš naredil, kar želiš narediti, in potem naj to govori samo za sebe," je spregovoril o življenju z nenehnimi kritikami.

"Mediji me ne cenijo"
Za svojo negativno podobo v Veliki Britaniji krivi medije. "Ne cenijo me v objektivnem pogledu. Njihov prvi cilj je pomanjšati moje delo, me zbiti na tla, napisati kaj slabega o meni. To ni novinarstvo. Ne razumejo me in z menoj morajo poravnati račune. A jih ne bodo poravnali," je kljubovalen nekdanji premier.

Čas posveča humanitarnemu in profitnemu delu
"Ni res, da me nihče ne mara. Če berete časopise v Britaniji, se sicer zdi, kot da sem izgubil na treh volitvah, ne pa trikrat zmagal. Zunaj države je okoli mene povsem drugačna atmosfera. Ljudje sprejemajo delo, ki ga opravljam. Ne zdi se jim nič narobe, če si finančno uspešen in dobro opravljaš svoje delo," pravi Blair, ki svoj čas, odkar je leta 2007 zapusti Downing Street 10, posveča neplačanemu humanitarnemu delu in zelo dobro plačanemu promoviranju bank, podjetij in arabskih vlad. Vsak mesec približno 10 dni dela v Jeruzalemu kot predstavnik bližnjevzhodne četverica, ki jo sestavljajo EU, Rusija, ZDA in Združeni narodi.

Neizvolitve ne obžaluje
Blair je spregovoril tudi o svoji neizvolitvi za predsednika EU-ja. "Moje življenje mi je všeč takšno, kot je," (javno) ne kaže razočaranja, čeprav je dolgo veljal za favorita.

Kmalu pred preiskovalno komisijo
Nekdanjega premierja po novem letu čaka zaslišanje pred komisijo, ki raziskuje iraško vojno. Kritiki upajo, da bo moral pred komisijo odgovarjati na neprijetna vprašanja o manipuliranju z obveščevalnimi podatki, zaradi katerih se je London odločil, da gre skupaj z ZDA v vojno v Iraku. Na očitke nasprotnikov, da je Britance in britanski parlament prevaral, odgovarja, da ga kritizirajo bolj zaradi kritike same kot česa drugega.