Oborožitev šolskega osebja naj bi po mnenju predlagalcev zakona zmanjšala nasilje na šolah, s čimer pa se ne strinjajo vsi. Foto: EPA
Oborožitev šolskega osebja naj bi po mnenju predlagalcev zakona zmanjšala nasilje na šolah, s čimer pa se ne strinjajo vsi. Foto: EPA

Po mnenju predlagalcev zakona bo ta preprečil množična streljanja na šolah, kakršen je bil decembrski strelski pohod 24 let starega moškega, ki je na osnovni šoli Sandy Hook v kraju Newtown v ameriški zvezni državi Connecticut ubil 26 ljudi, med njimi 20 otrok, starih od pet do deset let.

Glede na to, da si v Beli hiši prizadevajo za zaostritev orožarske zakonodaje, sprejeti zakon v Južni Dakoti le dokazuje, kako zelo so glede posedovanja strelnega orožja razdeljeni prebivalci ZDA.

Kot piše BBC, ukrep od učiteljev ne bo zahteval nošenja orožja, če tega seveda ne bodo hoteli, prav tako se učiteljem ne bo treba udeležiti tečaja streljanja. Med drugim pa bo v pristojnosti posamezne šole, ali se bo odločila za to, da so njeni učitelji in učiteljice lahko oboroženi, ali ne.

Orožje na šolah le povečuje nasilje, ne pa zmanjšuje
Po obstoječi zakonodaji, ki so jo podprli republikanci, imajo v Južni Dakoti zaposleni na univerzah že dovoljenje za nošenje orožje. T. i. varuhi šole se morajo med drugim tudi udeležiti tečaja streljanja.

Številni predstavniki univerz, profesorji in drugi zaposleni so nasprotovali omenjeni zakonodaji, saj da bodo zaradi posedovanja strelnega orožja šole le še bolj nevarne.

Eden izmed predlagateljev zakona Scott Craig pa na pomisleke zaposlenih odgovarja rekoč, da šole v manjših okrajih po državi preprosto nimajo dovolj denarja za najem varnostnih služb.