Foto: Reuters
Foto: Reuters
  • Avstrija: Do 6. decembra popolno zaprtje

Avstrijska vlada bo stroge omejitve gibanja od torka podaljšala na celoten dan. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je na novinarski konferenci potrdil, da se obstoječa policijska ura med 20. in 6. zjutraj razširja v splošno zahtevo, da ljudje ostanejo doma tudi čez dan.

Med izjemami, v katerih je dovoljeno oditi od doma, so nujni nakupi in rekreacija. Vse nenujne trgovine se zapirajo. Odhod z doma na delo ali šolanje bo dovoljeno, če je to res potrebno, a je Kurz vsem svetoval prehod na delo od doma.

Med izjemami, ki dovoljujejo odhod iz stanovanja, bodo med drugim še oskrba oziroma pomoč tistim, ki to nujno potrebujejo, uresničevanje in izpolnjevanje "družinskih pravic in obveznosti", nakup osnovnih dobrin ter obisk pri zdravniku. Izrecno so navedeni tudi obiski pokopališč in sprehodi hišnih ljubljenčkov ter rekreacija.

Dozdajšnji milejši ukrepi ne le da niso uspeli v zadostni meri zajeziti širjenja okužb z novim koronavirusom, ampak se je to še poslabšalo, saj je v več zveznih deželah, kot so Koroška, Predarlsko in Zgornja Avstrija, rast še naprej eksponentna, je opozoril Kurz.

Omejevanje stikov za reševanje božiča

Sodržavljane je pozval, naj spoštujejo nova pravila in se res, če je to le mogoče, srečujejo zgolj z eno osebo zunaj svojega gospodinjstva. "Vsak socialni stik je en stik preveč," je dejal in dodal, da bo le tako mogoče rešiti božič, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ves pouk bo v prihodnjih tednih potekal le na daljavo in tudi vrtci bodo v pretežni meri zaprli svoja vrata. A tako osnovne šole kot vrtci bodo še naprej zagotavljali varstvo za otroke staršev, ki to res potrebujejo.

Obenem se v Avstriji s torkom zapirajo vse nenujne trgovine – z izjemo živilskih trgovin, drogerij in lekarn ter še nekaterih drugih, kot npr. trgovin z medicinsko opremo, izdelki za kmetijstvo in hrano za živali, bencinskih črpalk, bank, pošt in trafik ter delavnic za popravilo koles in avtomobilov. Odpiralni čas bo dovoljen le med 6. in 19. uro.

Podkancler Werner Kogler je medtem na novinarski konferenci sporočil, da bodo trgovinam, ki jih čaka zaprtje, pomagali tako, da jim bo država povrnila od 20 do 60 odstotkov izgube prometa – kar je sicer manj kot v gostinstvu, kjer kompenzira kar 80 odstotkov izgube.

Ustavljajo se številne storitvene dejavnosti. V bolnišnicah bo odslej dovoljen le še en obisk tedensko na bolnika, če bo ta v bolnišnici več kot sedem dni. Določene izjeme bodo veljale za nosečnice, mladoletne in tiste, ki ne morejo skrbeti sami zase.

Obenem ostajajo v veljavi vsi že pred tem sprejeti ukrepi – kot so npr. zaprtje vseh gostinskih lokalov razen za prevzem in dostavo hrane, prepoved večine množičnih dogodkov in zaprtje hotelov v turistične namene. Zaprte bodo tudi vse "prostočasne" ustanove, od centrov za fitnes do muzejev, gledališč, živalskih vrtov in knjižnic.

Stroge omejitve gibanja v Avstriji do 6. decembra

Avstrija v svetovnem vrhu po novih okužbah

V Avstriji so sicer v preteklem dnevu potrdili 7063 novih okužb in kar 85 smrti. V bolnišnicah je trenutno več kot 4000 bolnikov s covidom-19, od tega jih 584 potrebuje intenzivno nego. V dveh dneh pred tem se je sicer število novih primerov okužbe že približalo 10.000. Aktivnih primerov je v državi trenutno več kot 77.000, kar je skoraj 20.000 več kot pred tednom dni.

Po številu na novo potrjenih okužb glede na število vseh prebivalcev je sicer Avstrija po poročanju avstrijskih medijev zdaj pristala na samem vrhu tako v svetovnem kot evropskem merilu.

V preteklih sedmih dneh so namreč v Avstriji po poročanju APA, ki se sklicuje na podatke platforme Our World in Data, povprečno potrdili 831 novih okužb dnevno na milijon prebivalcev, medtem ko so jih v Gruziji 781, Švici 743, na Češkem 674, v Sloveniji 668 in na Poljskem 648.

  • Merklova svari pred težko zimo, v Frankfurtu z vodnim topom nad protestnike

Nemška kanclerka Angela Merkel je v rednem tedenskem podkastu – na polovici predvidoma mesec dni trajajočega delnega zaprtja države, ki naj bi zajezilo epidemijo koronavirusne bolezni 19 – opozorila, da prihaja težka zima in da bo virus "še kar nekaj časa dominiral v naših življenjih".

V Nemčiji so pretekli dan potrdili 22.461 novih okužb z novim koronavirusom in 178 smrti bolnikov s covidom-19. Skupno število potrjenih okužb je tako naraslo na 773.556, število smrti pa na 12.378.

V nedeljo je predvideno srečanje Merklove z ministrskimi predsedniki zveznih dežel, na katerem bodo ocenili učinkovitost ukrepov. Prvi mož Bavarske Markus Söder je že napovedal, da ta mesec ukrepov zagotovo še ne bodo rahljali, dopustil pa je tudi možnost, da jih še zaostrijo ali podaljšajo v december.

V državi se ob tem vse bolj krepi gibanje, ki nasprotuje ukrepom. Protesti so načrtovani v več nemških mestih, med drugim v Frankfurtu, kjer so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Približno 800 podpornikov gibanja Querdenken (kar bi lahko prevedli kot drugačno, neobičajno mišljenje) se je zbralo v Regensburgu na jugu Nemčije.

V Frankfurtu je policija sporočila, da so vodni top uporabili, ko so protestniki napadli policiste. Ti so proti izgrednikom posredovali tudi z gumijevkami, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

  • Skok okužb v Franciji

V Franciji so zadnji dan potrdili 32.095 novih okužb, v bolnišnicah pa je umrlo 359 bolnikov s covidom-19, navaja Reuters. Dan poprej so potrdili okoli 23.800 okužb. Tudi v francoskem obalnem mestu Nica so potekali protesti, na katerih je okoli 1500 udeležencev zahtevalo bolj koherentne ukrepe za boj proti širjenju bolezni, poroča France24.

  • V Italiji rahel padec dnevnih okužb in smrtnih žrtev

V Italiji so po rekordnih skoraj 41.000 novih okužbah v petek, v soboto poročali o 37.255 novih okužbah in 544 smrtnih žrtvah s covidom – dan prej 550.

Zadnji dan so opravili skoraj 228.000 testov, dan poprej skoraj 255.000, navaja ministrstvo za zdravje.

Najhuje prizadeta dežela je znova Lombardija, v petek so tam poročali o 10.634 okužbah, v soboto pa 8129.

  • Združeno kraljestvo: Nekoliko manj novih okužb, skoraj sto več smrtnih žrtev

V Združenem kraljestvu so v zadnjem dnevu potrdili 26.860 novih okužb, 441 manj kot dan pred tem. Število umrlih v času 28 dni po pozitivnem izvidu testa na novi koronavirus je nekoliko naraslo, v soboto poročajo o 462 smrtnih žrtvah, v petek so navedli 376 umrlih. Skupno število smrtnih žrtev je naraslo na 51.766.

  • Grčija zapira osnovne šole in vrtce

"Zaprtje osnovnih šol je bila zadnja stvar, ki smo jo želeli storiti. Ta ukrep je kazalnik, kako resne so razmere," je dejal grški minister za zdravje Vasilis Kikilijas.

Od konca oktobra se je število smrti zaradi covida-19 v Grčiji, ki ima okoli 11 milijonov prebivalcev, povečalo za skoraj štirikrat; trenutno jih imajo tudi po 50, število dnevno potrjenih okužb pa se je podvojilo na okoli 3000. Od skupno 1143 postelj v enotah za intenzivno nego v državi je bilo v petek zasedenih 830.

"Prihodnji dnevi bodo izredno kritični," je v četrtek v parlamentu opozoril grški premier Kiriakos Micotakis in dodal, da je zdravstveni sistem v nevarnosti. Najhuje je prizadeto območje Soluna, drugega največjega grškega mesta.

V Grčiji je od 7. do predvidoma 30. novembra v veljavi zaprtje oziroma ustavitev javnega življenja. Od petka ponoči po vsej državi med 21. uro zvečer in 5. uro zjutraj velja policijska ura, spominja AFP. Poznavalci napovedujejo, da bo treba zaprtje po koncu novembra še podaljšati.

Grčija ima že nekaj časa izjemno stroge omejitvene ukrepe. Za izhod od doma morajo ljudje prejeti potrditveno SMS-sporočilo. Foto: Reuters
Grčija ima že nekaj časa izjemno stroge omejitvene ukrepe. Za izhod od doma morajo ljudje prejeti potrditveno SMS-sporočilo. Foto: Reuters
  • Poljska, Ukrajina in Rusija poročajo o najvišjem prirastu novih okužb

Ruske oblasti so potrdile novi rekord okužb z 22.702 novookuženimi, 391 obolelih je umrlo. Skupno število okuženih z novim koronavirusom v državi je že skoraj dva milijona, umrlih s covidom-19 pa 32.834.

Epidemiološke razmere se ne umirjajo niti v Ukrajini, kjer so potrdili 12.524 okužb, dan prej pa 11.787. "To je vojna, virus vsak dan jemlje življenja Ukrajincev," je dejal ukrajinski minister za zdravje Maksim Stepanov. Okužbe po državi se hitreje širijo od septembra, zaradi česar je država že sprejela ostre zajezitvene ukrepe.

Iz Poljske poročajo o skoraj 550 umrlih s covidom-19, s čimer se je statistika smrtnih primerov v državi zvišala na več kot 10.000. S poljskega zdravstvenega ministrstva so sporočili, da imajo v bolnišnicah 22.320 bolnih s covidno boleznijo, z respiratorji diha 2126 obolelih.

V Ukrajini se epidemija hitro širi vse od začetka septembra. Z virusom je okuženih več kot pol milijona prebivalcev, več kot 2500 jih je umrlo. Foto: Reuters
V Ukrajini se epidemija hitro širi vse od začetka septembra. Z virusom je okuženih več kot pol milijona prebivalcev, več kot 2500 jih je umrlo. Foto: Reuters
  • V Srbiji rekordnih 3822 okužb

V Srbiji so v preteklem dnevu potrdili 3822 novih primerov okužbe, kar je največje dnevno število okužb do zdaj. Umrlo je 17 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih srbskih oblasti so v preteklem dnevu opravili 14.015 testov. V bolnišnicah je 3693 bolnikov, od tega jih 163 potrebuje pomoč respiratorja, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji se je od začetka epidemije z novim koronavirusom okužilo 81.086 ljudi, 989 ljudi je umrlo.

  • Na Hrvaškem umrlo 38 bolnikov

V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 2866 na novo okuženih, umrlo pa je 38 bolnikov, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Opravili so 9614 testov.

Od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe, so v državi potrdili 81.844 okužb, s covidom-19 je umrlo 1006 obolelih. Trenutno aktivnih primerov okužb na Hrvaškem je 17.090, v bolnišnicah je 1655 bolnikov.

  • V BiH-u umrlo 49 ljudi, tudi nekdanji premier

V BiH-u so v preteklem dnevu potrdili skoraj 1300 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 49 bolnikov s covidom-19, med katerimi je tudi nekdanji premier Hasan Muratović.

Sorodna novica Katere pralne maske so najučinkovitejše? IJS testira različne materiale

Muratović je bil med vojno v BiH-u minister v več vladah, premier pa je bil v letih 1996–1997. Nato je bil veleposlanik BiH-a na Hrvaškem, zatem pa se je posvetil akademski karieri in je bil med drugim rektor univerze v Sarajevu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V sarajevskih bolnišnicah je trenutno na zdravljenju 360 bolnikov s covidom-19, v prestolnici pa naj bi bilo več kot 6000 aktivnih primerov okužbe.

V celotni državi so od petka opravili nekaj več kot 4700 testov na novi koronavirus, od tega jih je bilo v Federaciji BiH-a pozitivnih 863, v Republiki Srbski pa 387.

26 bolnikov s covidom-19 je umrlo v Republiki Srbski, 22 v Federaciji BiH-a, eden pa v Brčkem. V BiH-u je od začetka epidemije s covidom-19 umrlo 1858 ljudi, potrdili so več kot 71.000 primerov okužbe.

  • Na Slovaško le še z negativnim izvidom testa

Slovaška, ki je testirala skoraj vse prebivalce, starejše od 10 let, zaostruje vstop v državo, saj bo od ponedeljka obvezna predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus. Pri tem pa hitri antigenski testi ne bodo dovolj, predložiti bo treba izid zanesljivejšega testa PCR, ki je določen z laboratorijsko analizo brisa nosne votline. Bris ne bo smel biti starejši od 72 ur.

Novo pravilo velja za vse države članice EU-ja z izjemo Finske in Grčije, ki sta na slovaškem seznamu desetih držav z nizkim tveganjem za okužbo z novim virusom. Na tem seznamu sta tudi Kitajska in Japonska. Poleg tega bodo obstajale določene izjeme, med drugim za ljudi, katerih delovno mesto in prebivališče od najbližjega mejnega prehoda nista oddaljena več kot 30 kilometrov, za študente in poklicne športnike.

Glede na rezultate so prejšnji konec tedna okužbo potrdili pri 0,66 odstotka testiranih, konec tedna pred tem pa pri okoli odstotku. V državi s 5,5 milijona prebivalcev so potrdili okoli 84.000 okužb, dnevni prirast pa v zadnjem času presega 2000.

Ljudje vse bolj zmedeni zaradi novih pravil

Slovaška vlada je ta teden podaljšala izredne razmere do 29. decembra, kljub temu pa naj bi konec tedna nehala veljati uredba, ki dovoljuje gibanje na prostem le tistim z dokazilom o neokuženosti.

Kot še dodaja DPA, so ljudje zaradi napovedi slovaških oblasti v povezavi z omejitvami zaradi epidemije covida-19, ki si pogosto nasprotujejo in se spreminjajo iz dneva v dan, vse bolj nezadovoljni in zmedeni. Tarča kritik, ki prihajajo ne le iz vrst opozicije in medijev, ampak vse bolj tudi iz koalicije, so uperjene predvsem proti premierju Igorju Matoviču. Ta namreč nenehno na Facebooku in novinarskih konferencah sporoča nove ukrepe in pravila, ki jih nato hitro spreminja.

  • Iran v novo zaprtje: "Še dolgo bomo morali živeti s tem nezaželenim gostom."

V Iranu bo prihodnjo soboto začelo veljati strogo zaprtje države za nedoločen čas. Iranski predsednik Hasan Rohani je v nagovoru dejal, da lahko le tako preprečijo številne smrti zaradi covida-19. Podrobnosti zaprtja bodo pojasnili pozneje.

Stroge omejitve javnega življenja bodo v veljavi tako dolgo, kot bo potrebno oziroma dokler se število novih okužb in število smrti ne bo občutno znižalo, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pojasnil Rohani. "Ljudje morajo sprejeti grenko dejstvo, da bo ta problem ostal z nami dolgo in da bomo morali še lep čas živeti s tem nezaželenim gostom," je dejal.

S covidom-19 je v Iranu do zdaj umrlo več kot 40.000 ljudi, potrdili pa so skoraj 740.000 okužb. A ker so kapacitete za testiranje v Iranu zelo omejene, poznavalci ocenjujejo, da je dejansko število okužb več kot dvakrat višje.

Število dnevno opravljenih testov so sicer oblasti uspele povečati s 25.000 na 40.000, njihov cilj je 100.000 testov dnevno, a po ocenah strokovnjakov bi jih v državi z več kot 82 milijoni prebivalcev potrebovali najmanj 200.000.