Mednarodna skupnost od Izraela zahteva ustavitev ognja v Gazi. Foto: Reuters
Mednarodna skupnost od Izraela zahteva ustavitev ognja v Gazi. Foto: Reuters
Upanja za mir v Gazi je malo. Foto: EPA
Nov dan, nove žrtve v Gazi

Odločitev, da po treh tednih ustavijo bojne operacije, je bila sprejeta na zasedanju varnostnega kabineta, nato pa jo je v televizijskem nagovoru javnosti predstavil izraelski premier Ehud Olmert.

Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da bodo premirje ignorirali, dokler ne bodo izpolnjeni njihovi pogoji, predvsem konec izraelske zapore območja in odprtje mejnih prehodov. Osama Hamdam, predstavnik Hamasa v Libanonu, je izjavil, da ne morejo ponuditi nič novega: "Ali izpolnijo naše zahteve ali pa se bodo spopadi nadaljevali."

"Dokler bo (izraelska vojska) ostala v Gazi, se bodo odpor in spopadi nadaljevali," je povedal Hemdan in dodal, da je izraelski predlog za enostransko ustavitev ognja "poskus iztiriti egiptovski predlog" za vzajemno premirje.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki se z obiski prestolnic na Bližnjem vzhodu in s pogovori s tamkajšnjimi voditelji trudi za dosego premirja, je dejal, da mora izraelska razglasitev premirja vključevati tudi urnik umika izraelskih sil iz Gaze.

Uradni Washington pa od obeh strani pričakuje, da bosta takoj ustavili ogenj.

Otroci znova žrtve izraelskega napada
Izrael je letalsko ofenzivo začel 27. decembra, teden dni pozneje pa je na območje poslal še kopenske sile. Med napadi je bilo ubitih deset izraelskih vojakov in v Hamasovem raketiranju trije civilisti, kar se ne more primerjati z žrtvami na drugi strani, kjer je umrlo več kot 1.200 Palestincev, od tega skoraj polovica žensk in otrok.

Zadnji tragičen incident se je zgodil, ko je izraelski tank streljal na šolo ZN-a na severu Gaze in ubil dva brata, stara pet in sedem let, ki sta v šoli poiskala zatočišče pred napadi. "Nezaslišan napad" na šolo je Ban najostreje obsodil, medtem pa Izraelci še preiskujejo dogodek.

K. S. / G. V.

Nov dan, nove žrtve v Gazi