Foto:
Foto:

Izraelski vojaki so na območju Gaze ubili dva Palestinca, ki sta se v skupini šestih skušala pretihotapiti v Izrael.

Ubita Palestinca nista bila oborožena, tako da bi bila lahko tudi delavca, ki sta v Izraelu hotela najti delo. Preostalim štirim je prehod v Izrael uspel, doslej pa so našli le enega. Ponoči so v begunskem taborišču v Gazi potekali spopadi med Palestinci in izraelskimi silami, ko so te vdrle v taborišče Kan Junis na jugu Gaze in porušile deset hiš. Iz hiš je Hamas v nedeljo z minometi streljal na bližnje judovsko naselje.

Izraelska vojska je danes kljub protestom naseljencev odstranila majhno judovsko naselje na Zahodnem bregu. V resnici gre za nekaj bivalnih prikolic, ki so postavljene brez dovoljenja izraelske države. Izrael mora zaradi pritiskov ZDA odstraniti nekaj najbolj izpostavljenih naselij, ki onemogočajo, da bi v bodoče potegnili mejo med Izraelom in Palestino. Podobnih majhnih judovskih naselij je še okoli sto.

Novi poskusi za nadaljevanje mirovnega procesa
Minuli konec tedna naredila so mednarodni posredniki naredili kar nekaj korakov za nadaljevanje mirovnega načrta na Bližnjem vzhodu. Skušali bodo najti tudi načine, kako olajšati hudo palestinsko ekonomsko krizo. Govorili bodo tudi o srečanju izraelskega premierja Ariela Šarona s palestinskim kolegom Ahmedom Kurejem.

Skrajne palestinske skupine ponovno na pogajanjih
Na pogajanjih v Gazi naj bi se v kratkem ponovno sešle palestinske skrajne skupine, med njimi tudi Hamas in Islamski džihad. Tudi to srečanje so organizirali egiptovski posredniki. Na srečanju pred tednom dni niso dosegli dogovora o popolni prekinitvi napadov na Izraelce, saj je Hamas vztrajal na tem, da mora Izrael zapustiti zasedena ozemlja na Zahodnem bregu in v Gazi.