Pri reševanju potnikov so pomagali tudi vaščani. Foto: Reuters
Pri reševanju potnikov so pomagali tudi vaščani. Foto: Reuters
Indija
Oblasti so uvedle preiskavo nesreče. Foto: Reuters

Železniška nesreča se je zgodila v kraju Bačravan, okoli 45 kilometrov od Lučknova, prestolnice zvezne države Utar Pradeš, sicer ene izmed najbolj poseljenih indijskih zveznih držav.

"Ranjeni so jokali od bolečin. Bog je bil zelo neprijazen," je dejal 43-letni Gjanešvari, ki je bil med potniki na vlaku. Da bi lahko iz stlačene pločevine osvobodili ujete potnike in potegnili trupla, so morali gasilci uporabiti rezalnike.

Indijski minister za železnice Sureš Prabhu je poslancem povedal, da je strojevodja spregledal signal, preden se je zaletel v oviro, zaradi česar sta se iztirila dva vagona. Minister je napovedal uradno preiskavo nesreče in odškodnino svojcem žrtev.

V času nesreče je bilo na vlaku več kot 400 potnikov in 85 uslužbencev.

Indija ima četrti največji železniški sistem, po katerem se dnevno prepelje več kot 20 milijonov ljudi, a velika težava še naprej ostaja varnost železniškega prometa, saj vsako leto v železniških nesrečah umre več tisoč ljudi.

Indijske vlade se druga za drugo izogibajo posodobitvi železniškega omrežja in s tem ohranjajo nizko ceno prevoza. Novi indijski premier Narendra Modi je ob prihodu na oblast lani obljubil, da bodo tudi v Indiji gradili omrežje hitrih železnic, pri čemer naj bi pomagali Kitajci, ki se ponašajo z največjim omrežjem hitrih železnic na svetu.

Prejšnji mesec je sicer vlada napovedala, da bo v prihodnjih petih letih za posodobitev zastaranega železniškega omrežja namenila 137 milijard dolarjev.