Kot navaja Financial Times, ki se sklicuje na štiri dobro obveščene vire, je Zelenski Zalužnemu v ponedeljek ponudil nov položaj, a ga je general zavrnil.

Zalužni je v javnosti zelo priljubljen. Foto: Reuters
Zalužni je v javnosti zelo priljubljen. Foto: Reuters

Po navedbah dveh virov je Zelenski dal Zalužnemu jasno vedeti, da bo odstavljen s položaja, ne glede na to, ali bo prevzel nov ponujen položaj. Četverica virov je sicer opozorila, da bi lahko Zelenski počakal z menjavo na čelu, potem ko so se v ukrajinskih medijih pojavili namigi o menjavi Zalužnega. V ponedeljek sta sicer tiskovni predstavnik Zelenskega Sergij Nikiforov in obrambno ministrstvo zanikala poročila o razrešitvi Zalužnega, še poroča Financial Times. Danes predsednikov urad navedb o menjavi ni želel komentirati.

Med strokovnjaki in poznavalci se že več mesecev pojavljajo ugibanja, kakšna bo usoda Zalužnega. Napetosti med njima so se pokazale novembra lani, ko se je izkazalo, da dolgo napovedovana protiofenziva Ukrajine ni uspela doseči svojih ambicioznih ciljev ponovno zavzeti izgubljeno ozemlje in prekiniti ruski kopenski most do Krima. Zalužni je takrat dejal, da je vojna zašla v "pat položaj". Predsednikov urad ga je grajal zaradi uporabe izraza.

Če bi se zgodila menjava, bi bil to največji pretres znotraj ukrajinskega vojaškega poveljstva od začetka ruske invazije pred dvema letoma.

Zamenjava Zalužnega bi povzročila tudi razburjenje v ukrajinski vojski in civilni družbi, med katerimi ima general ogromno podporo. "To bo imelo zelo, zelo negativen vpliv na [moralo] vojske," je za kijevski Radio NV povedal ukrajinski vojaški zgodovinar Mihajlo Žirohov in dodal opozorilo, da meni, da so govorice "izmišljotine".

Zalužni ni komentiral poročil o svoji razrešitvi, čeprav je v ponedeljek na Facebooku objavil sebek brez datuma s svojim načelnikom generalštaba Sergijem Šaptalo, na katerem sta oba nosila trenirke ukrajinske vojske. Objava je bila deljena več kot 2000-krat in je prejela na stotine podpornih komentarjev v nekaj minutah po objavi.

Med možnimi kandidati, ki bi lahko zasledili Zalužnega, se omenja Oleksandra Sirskega, poveljnika ukrajinskih kopenskih sil, in Kirila Budanova, vodjo direktorata za vojaško obveščevalno službo države. Oba sta tesna zaveznika Zelenskega.

Trenja med Zalužnim in Zelenskim

Kot je konec decembra za MMC ocenil Miha Lampreht, nekdanji dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz Moskve in odličen poznavalec dogajanja v Ukrajini, je znotraj ukrajinske politike tihi spopad med štabom Zelenskega, ki je tudi vrhovni poveljnik ukrajinskih sil, in generalom Valerijem Zalužnim, ki je načelnik generalštaba. "Gre za izredno izkušenega, izredno sposobnega moža, s katerim po mojem mnenju civilna sfera ne želi prekrižati kopij. Zalužni je nedavno v izjavah za zahodne medije dejal, da ni videti sprememb na fronti, ki je dolga več kot 1000 km, in da lahko samo moderna tehnologija odloči izid te vojne. Različna stališča med njima so tudi glede volitev, najprej je bila ideja, da bi jih vseeno izvedli prihodnje leto, potem je Zelenski to preklical, ker da ne morejo zagotoviti svobodnih volitev na območjih, kjer divja vojna. Takrat je izhajalo to tudi iz dejstva, da naj bi javnomnenjske raziskave prav Zalužnemu kazale razmeroma dobro. Dejstvo je, da ne vemo natančno, kaj se tam dogaja. Je pa to fenomen, da že 22 mesecev traja ta enotna politika, kar je težko doseči."

Gašenje tovornjaka, ki je prevažal sončnična semena, poškodovanega v regiji Mikolajiv. Foto: Reuters
Gašenje tovornjaka, ki je prevažal sončnična semena, poškodovanega v regiji Mikolajiv. Foto: Reuters

V novih ruskih napadih z letalniki in raketami v Ukrajini umrla dva človeka

Rusija je na Ukrajino izstrelila 35 brezpilotnih letal in dve raketi iranske izdelave, pri čemer sta umrla dva človeka, so sporočile ukrajinske zračne sile. Ruska zračna obramba je medtem nad Krimom in Rusijo prestregla 21 ukrajinskih letalnikov. Ukrajinske sile so na družbenem omrežju Telegram sporočile, da so uničile 15 od 35 brezpilotnih letalnikov, 20 jih je zračno obrambo obšlo.

Macron: Pripraviti se moramo na odločitev ZDA

Evropa mora biti pripravljena na možno odločitev Washingtona, da prekine pomoč Ukrajini, je med obiskom Stockholma izjavil francoski predsednik Emmanuel Macron in dodal, da bo podpora Evrope Ukrajini morala biti dolgoročna, poroča STA. "Organizirati se moramo tako, da če bi se ZDA suvereno odločile za ustavitev ali zmanjšanje pomoči Ukrajini, to ne bi imelo vpliva na terenu," je na novinarski konferenci s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom dejal Macron. Poudaril je, da mora Evropa še naprej podpirati Ukrajino. "To je predvsem naš problem. Naš strateški cilj pa je, da Rusija ne sme zmagati," je še dodal.

V napadih sta v Donecku in Hersonu umrla dva človeka, so sporočile tamkajšnje oblasti. O škodi na civilni in energetski infrastrukturi ter več poškodovanih osebah so poročali tudi iz Kijeva ter iz regij Dnipropetrovsk, Harkov in Mikolajiv.

"Sovražnik je napade usmeril na energetsko infrastrukturo ter civilne in vojaške objekte v bližini frontne črte in državne meje z Rusijo," so še sporočile ukrajinske sile. Predstavniki oblasti v Kijevu so ob tem zahodne zaveznike znova pozvali h krepitvi zmogljivosti ukrajinske zračne obrambe.

Ruski sistem zračne obrambe je medtem uničil ali prestregel 21 ukrajinskih brezpilotnih letal nad Krimskim polotokom, ki si ji ga je Rusija priključila leta 2014, in ruskimi regijami Belgorod, Brjansk, Kaluga in Tula, so v torek poročale ruske tiskovne agencije, ki so se sklicevale na rusko obrambno ministrstvo. Ruski uradniki so medtem na Telegramu sporočili, da večje škode ni bilo.

Kijev je v zadnjih mesecih okrepil zračne napade, za katere pravi, da so usmerjeni v rusko vojaško infrastrukturo.